Kablosuz kulaklık pazarı geçen yılı büyüme ile kapattı ve başarılı bir yılı geride bıraktı. Satışlar ve elde edilen gelir açısından büyük bir sıçramanın yaşandığı 2021 yılında sektör lideri ise Apple oldu.

Counterpoint Research tarafından yapılan yeni pazar araştırması öncesi tahminler korona virüs ve pandemi dönemi nedeniyle düşüktü. Ancak yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörde 300 milyon adet satış rakamlarına ulaşıldı. Markaların yeni dönemdeki etkinliğinde ciddi bir yükseliş yaşandığı gözlerden kaçmazken, sektörün lideri Apple yerini korumayı başardı. Airpods ve Airpods Pro gibi modelleri ile kullanıcıların beklentilerini karşılamayı başaran Apple, Samsung ve Xiaomi gibi tüm rakiplerini geride bıraktı.

Samsung’tan önemli atılım

2021 yılı geneline bakıldığında özellikle en çok satış yapan şirketlerden bir tanesi Samsung oldu. Şirket Galaxy Buds Pro ve Galaxy Buds 2 satışlarında yıllık bazda yüzde 33’lük büyük bir artış kaydetti.

Marka sıralamaları aynı kaldı

2020 ile 2021 yıllarının karşılaştırıldığı tabloda Apple yüzde 5’lik bir pazar kaybı yaşamış durumda. 2020 yılında yüzde 30’luk bir paya sahip olan Apple, 2021 yılında yüzde 25’e geriledi. Buna karşın sektördeki payı hiç değişmeyen Xiaomi, elde ettiği Yüzde 9’luk pay ile ikinci sırada yer almayı başardı. Elde ettiği satışlar ile 2020 yılında yüzde 6.7 oranında pay alan Samsung ise 2021’de yüzde 7.2 lik bir paya ulaşmayı başardı. Böylece rakipleriyle arasındaki farkı biraz daha kapattı. JBL ise yüzde 4’lük payını 2021 yılı itibari ile yüzde 4.2’ye çıkardı. Sektördeki genel durum ise şöyle;

tws

Fiyatlarda farklı markalar öne çıktı

TWS pazarında 50 dolar altı, 50 dolar ile 100 dolar gibi farklı fiyat aralıklarına göre de marka – model kıyaslamaları yapıldı. Segmentlerde JBL ve Xiaomi, amiral gemisi modelleriyle 50-100 dolarlık segmentteki büyümeye öncülük etti. Apple ise yüzde 75’lik bir payla 200 dolar üstü segmentinde büyümeyi sağladı. 50 dolar altındaki segmente ise Xiaomi satışlarını arttırdı.

tws2

Raporda 2021 yılı değerlendirmesi yapan Kıdemli Analist Liz Lee, “50 doların altındaki segmente odaklanan Xiaomi, ürün yelpazesini 50-100 dolar aralığına genişletmeye çalışırken, 50 dolar – 100 dolar arası segment önemli ölçüde büyüdü. Ayrıca; OPPO, OnePlus ve Realme gibi akıllı telefon üreticilerinin Skullcandy, JLab ve Nothing gibi gelişmekte olan markalara karşı rekabet içerisine girmesi 50-100 dolarlık segmentteki rekabeti arttırdı. Tüm bu rekabet, uygun fiyatlarla kaliteli ve daha fazla özellik sunan yeni ürünlerin 2021’de piyasaya sürülmesiyle sonuçlandı.”

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir