En çok kişisel verilerini görüntüleyen ve paylaşan sosyal medya platformlarını araştırdık.

Soruşturma sonucunda paylaşılan verilerin nereye gittiği belirsiz olduğuna dikkat çekildi. Sosyal medya platformları, birçok kişisel bilgimizi depolayan büyük bir bilgi kaynağıdır, ancak çoğumuz bunun farkında değiliz ve umursamıyoruz. Reklam gelirlerinin sosyal medya kaynaklarından elde edilen ana gelir kaynaklarından biri olduğu düşünüldüğünde, kullanıcı verilerinin çok önemli olduğu ve bu verilerin korunmasına daha fazla dikkat etmemiz gerektiği anlamına geliyor.

Bu kapsamda sosyal medya platformlarını araştıran mobil pazarlama şirketi, bu platformların kullanıcı verilerine ne kadar “hassas” olduğuna da baktı. Sosyal medya platformlarının kullanıcı verilerini ne kadar topladığını ortaya koymak için yapılan araştırmada, popüler iki sosyal medya platformu ise öne çıkıyor.

En çok kişisel verileri toplayan sosyal medya platformları

Bir mobil pazarlama şirketi olan URL Genius, 10 farklı sosyal medya uygulamasıyla ilgili bir anket yapmak için Apple’ın iOS uygulama etkinliği kaydetme özelliğini kullandı. Anket kapsamında YouTube, TikTok, Twitter, Telegram, LinkedIn, Instagram, Facebook, Snapchat ve Messenger’da izlenen çeşitli alanlarda kullanıcı etkinliği anketi yapıldı.

Yayımlanan bir rapora göre YouTube ve TikTok, 14 ağ bağlantısında en çok kullanıcı verisi toplayan sosyal medya platformlarından biri. Bu sayı, diğer platformlardaki altı ağ bağlantısı ortalamasının altındadır.

Facebook koruyamadığı kullanıcı verileri için kendini savunmaya devam ediyor!

Bu nedenle, Google’a ait olan YouTube, aşağıdakiler gibi kullanıcıların kişisel verilerini izler: B. Çevrimiçi aramaların geçmişini ve konumunu ve bu verileri bu amaçlar için kullanın. B. O kişiyle ilgili reklamları gösterin. Bu arada, Çinli teknoloji devi ByteDance’in sahibi olduğu TikTok, üçüncü taraf izleyicilerin (genellikle birçok web sitesinde görünmez kod parçacıkları) kullanıcı verilerini toplamasına izin veriyor.

Bu üçüncü taraf izleyiciler, tarama geçmişiniz hakkında bilgi toplar ve topladığınız bilgileri reklam amacıyla diğer şirketlere gönderir. Birden fazla web sitesinde aynı türde üçüncü taraf izleyici bulursanız, zaman içinde kullanıcılarınızın daha tutarlı ve eksiksiz bir profilini oluşturabilirsiniz.

Bunun yanı sıra üçüncü taraf izleyiciler, kullanıcı verilerini kimin izlediğini ve hangi bilgilerin ele geçirildiğini bilmeyi de imkansız hale getirmekte.

Verilerimizin ne şekilde kullanıldığı belirsiz

Bir ankete göre, YouTube izleyicilerinin %10’u birinci taraf ağ bağlantılarına sahip. Bu, platformun kendi amaçları için kullanıcı etkinliğini izlediği anlamına gelir. Bu, YouTube’un, belirsiz yabancıların kullanıcı etkinliğini izleyerek bilgi toplamasına izin verdiği bir yoldur. TikTok, 14 ağ bağlantısından 13’ünün üçüncü taraf olduğunu belirtiyor.

TikTok, kişisel kullanıcı bilgilerinin bir kısmını Çin’deki bir sunucuya aktardığı iddialarıyla da çok eleştiri aldı. Özellikle genç kullanıcılar için verilerin nasıl toplandığını ve ne için kullanıldığını bilmediğimiz için çok fazla eleştiri vardı.

Kullanıcı verilerinin nasıl kullanıldığının belirsiz olduğuna dikkat çeken rapor yazarı, “Tüketiciler şu anda üçüncü taraf ağlarla hangi verilerin paylaşıldığını ve nasıl kullanıldığını görüyor. Ben göremiyorum” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir