Kripto para piyasasında hareketlilik her geçen gün devam ediyor. Güncel bilgilere göre kripto piyasa değeri 2,6 trilyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Coingecko tarafından hazırlanan verilerden elde edilen bilgilere göre piyasa toplam 0,8 oranında yükseldi. 

Ekim ayına hızlı bir giriş yapan dijital varlıklar, kripto piyasa değerini de zirveye çıkarmayı başardılar. Kripto verilerinin yer aldığı önemli referans sitelerinden biri olan Coingecko’da toplam değer 2,6 trilyon dolara çıktı.

Mayıs ayındaki değerlerin üstüne çıkıldı

Dijital varlıklar en son Mayıs ayı içerisinde çıkış ile kripto piyasa değerini 2,5 trilyon dolara kadar çıkmıştı. Fakat ayın sın günlerine doğru elde edilen birkaç haber hem varlıkların değerini hem de piyasanın toplam değerini etkileyecek şekilde inişe geçmişti. Bir ara 2 trilyon doların altına kadar düşen kripto varlıkların toplam değeri, yeniden yükselmeye başlayarak kriptolar ile kendisini yeniden 2 trilyonun üzerine çıkardı ve en yüksek değere çıkmayı başardı. Fakat diğer bir kripto analiz sitesi olarak adından söz ettiren Coinmarketcap’te ise Mayıs ayı içerisinde görülen zirveye yakın bir seviyeye çıktı. Sitede 2,5 trilyon dolarlık olarak değerlendirilen kripto piyasa değeri olduğu gözüküyor. Toplam olarak piyasa değeri, 780 milyon dolar civarında olduğu bu yılın ilk aylarından bu yana yüzde 233 oranında arttı. Ocak 2018’deki son döngünün zirvesi sırasında, toplam olarak piyasa değeri 830 milyon doların üzerine çıktı. 

12 8

Microsoft ve Apple, kripto piyasasının gerisinde kaldı

Kripto piyasa değeri hem teknoloji devi Apple hem de yazılım devi Microsoft’tan daha güçlü bir hale geldi. Coinmarketcap’te yer alan verilerden elde edildiği üzere Apple, 2,39 trilyon dolar, Microsoft ise 2,28 trilyon dolar değere sahip ve kripto piyasaları her iki şirketten de büyüktür. Kripto para piyasalarının büyümesinde etkili olan en önemli unsurlardan biri Bitcoin’dir. Bitcoin, şu an için günde yüzde 2,7, geçtiğimiz hafta içerisinde ise yüzde 14 ve geçtiğimiz ay ise yüzde 32 oranında artış göstererek tüm dijital varlıkları yönetiyor. BTC genellikle altcoinlerden önce zirve yapar, bu sebeple de bitcoin fiyatları farklılık gösterebilir. 

CoinGecko’ya göre Bitcoin şu anda 14 Nisan tarihinde tüm dönemlerin en yüksek seviyesi olarak belirlenen 64.800 dolardan yalnızca yüzde 3.4 geridedir. Piyasa değeri bakımında, Bitcoin şu an için toplamın yaklaşık yüzde 45’i olan yaklaşık 1,18 trilyon dolar değerinde seyrediyor. Şirketler ile karşılaştırılma yapıldığında Bitcoin, 915 milyon dolar ile Facebook şirketinden daha büyük fakat 1,7 trilyon dolar ile de Amazon’dan daha küçük olarak dünyada altıncı sırada yer alıyor. Ethereum, 458 milyar dolarlık bir sermaye ile veya Çin e-ticaret devi Alibaba ile yaklaşık olarak aynı büyüklüğe sahip olup pazarın %17’sini kaplıyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelece günlerde daha detaylı bilgiler elde edilmesi bekleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir