Koyun Dolly’yi bundan tam 27 yıl önce 1996 senesinde klonlayan ekibin lideri olan ünlü bilim adamı Sir Ian Wilmut, 79 yaşında aramızdan ayrıldı. 2012 senesinde henüz emekli olmadan evvel profesör olarak çalışmaya devam ettiği Edinburgh Üniversitesi, Wilmut’un yaşamını kaybettiğini büyük bir üzüntü ile duyurdu.

Koyun Dolly, SCNT yani somatik hücre nükleer transferinin yaşadığını gösteren yetişkin bir hücreden gelen memelinin ilk başarılı klon örneği idi. Bugünün rejeneratif tıp araştırmalarının önü açıldı ise bu olay nedeniyledir. 1944 senesinde Stratford-upon-Avon’a yakın bir yerde dünyaya gelen Wilmut, Scarborough’ta bulunan okulda iken biyolojiye ilgi duyduğunu fark etmeye başladı.

Ardından Nottingham Üniversitesi’ndeki eğitimini hayvan bilimi üzerinden yaparak tanınacağı o büyük işin başlangıcını yapmış oldu. Cambridge Üniversitesi’nde yaptığı her bir çalışması ve doktora derecesi, sonraki çalışmalarının da sinyallerini vermesini sağladı. Embriyo ve spermlerin her birinin dondurulup saklanması konusu üzerine çalışmalar yürütmeye devam etti.

1972 Senesinde “Frostie” İsimli Dana Embriyosunu Dondurmuştu

Koyun ve Wilmut
Koyun ve Wilmut

Wilmut, 1972 senesinde Frostie isimli bir dana embriyosunu dondurmuştu. Ardından çözdürmüş, taşıyıcı anneye aktarımını sağlamıştı. O, bunu yapan ilk bilim insanıydı. Wilmut’un Edinburgh’taki Roslin Enstitüsü’ndeki çalışmaları hayvan genetiğinin ücra köşelerine girmeye devam etti. İnsan rahatsızlıklarını tedavi edebilecek sayısız proteinle süt üretimi yapabilecek koyunlar yaratmak için uğraştı. Wilmut tüm insanlık için çok büyük işler başararak aramızdan ayrıldı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir