Teknoloji devi Apple, ilginç bir karar ile gündeme geldi. Öyle ki Kolombiya, patent ihlali yaptığı iddia edilen iPhone için satış yasağı getirdi. Apple ve Ericsson markaları arasında yaşanan yasal patent ihlal savaşından ötürü, Kolombiya’dan ilginç bir karar çıktı. Davaya gelecek olursak, Ericsson markası Apple’ın iPhone cihazlarında kullanmış olduğu 5G donanımlarında kendi patentlerini ihlal ettiğini kanıtlamış davalardan birisi Kolombiya merkezli olarak kazandığı gözüküyor. Mahkeme ise bu kapsamda 5G’li iPhone 12 ile iPhone 13 serisi ve 5G’li iPad Pro modellerinin Kolombiya sınırları içinde satışına yasak getirdi. Apple’ın şuan için kendi satış kanallarında bu ürünlerden satamadığı gözüküyor. Ülkeye yeni stoklar getiremiyor ve Apple, açık olarak 5G cihazlarında Ericsson patentlerini ihlal ettiği gözüküyor.

Kolombiya’da Apple satışları yasaklandı

43

İhlal konusunda firma ile lisans anlaşması imzalamak için iyi bir kullanım hakkı bedeli elde etmek istiyor. Teknoloji markası Apple, Ericsson’un şuan için standarda esas patentlerin lisanslanması kapsamında ulusları arası uygulanan FRAND kuralını açıkça ihlal ettiği belirtiliyor. Ericsson, Apple’ın açıklamasına göre patent lisans bedelin için oldukça yüksek bir rakam isteniyor. Uzun bir süredir aralarında yasal süreç devam eden bu ikili, yakın zamanda anlaşacak gibi durmuyor. Kolombiya merkezli bu kararın diğer ülkeler için de geçerli olma durumu gündeme gelirken, bu durum Apple için oldukça zararlı sonuçlanabilir.

Kolombiya pazarında büyük bir gelir kaybı yaşayacak olan Apple, başka büyük bir ülke pazarını daha kaybederse, işler kötüye gidebilir. Hem haklı hem de haksız gibi gözüken şirket, Kolombiya merkezli bu kararın bozulması için yasal hamleler yapması bekleniyor. Özellikle Eylül ayında şirket yeni nesil iPhone 14 ailesini tanıtacakken, bu tarz pazar kayıpları şirketi büyük zarar uğratacaktır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir