Dünyanın en büyük arama motoru olan Google’ın ana sayfasında yer alan ve kullanımı pekte yaygın olmayan “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu bulunuyor. Bu butonun aslında oldukça garip bir geçmişe sahip olduğu biliniyor. Sizlere bu içeriğimizde Google’ın bu butonunun ne işe yaradığını ve bu butonun geçmişine bakacağız. Google ana sayfasını her kullanıcı bir günde defalarca ziyaret ediyor. Karşınıza bir arama kutusu ile “Google’da Ara” ve “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonları yer alıyor. Bu butonlar aslında fazla kullanılmazken arama işlemi sonrasında “Enter” tuşlaması gerçekleştiriliyor.

Google’da kendimi şanslı hissediyorum butonunu her gün görüyorsunuz ve belki de hiç kullanma gereği duymadınız. Hatta bu butonun ne işe yaradığını bile bilmiyor olabilirsiniz. Google bu seçeneği hala orada tutuyor ve gelin şimdi bu butonun ne işe yaradığına detayları ile beraber bakalım.

“Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu ne işe yarıyor?

5 1589032893

“Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu aslında Google’ın en eski özelliklerinden birisi diyebiliriz. Google bu butonu anında hızlı bir şekilde arama yapmak için geliştirmiş ancak, günümüzde farklı amaçları da bulunuyor. Söz konusu buton 2010 yılında Google tarafından kaldırılmıştı. Ancak günümüzde tekrar aktif bir hale getirildi. Peki “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu ne işe yarıyor?

Google’da normalde gerçekleştirmiş olduğunuz aramalar aradığınız kelimeler ile alakalı sayfaları size arama sonuçları olarak sunuyor. Bu esnada Google reklamlarını da sonuçlar ile beraber görüyorsunuz. Ancak “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu ile size direkt bir şekilde ideal arama sonucunu gösteriyor ve zaman kaybı ile reklamlardan arındırmış oluyor. Fakat güncel olarak bu butonun görevi Google tarafından değiştirilmiş ve Doodle sayfasına yönlendirilmiştir. Butonun söz konusu görevi değiştirilmeden önce Googel’da “YouTube” yazarak arama yaptığınız zaman “YouTube” kelimesini içeren sonuçlar listelenirdi. Fakat “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonuna basarsanız ise direkt bir şekilde “YouTube” ana sayfasına sizleri yönlendirecekti. Bu sayede zaman kaybından kurtulmuş olacaksınız.

Google bir dönem bu butonu kaldırdığını belirttik. “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonu 2010 yılında kullanılmaması ve Google’ın reklam gelirlerini engellediği için Google tarafından kaldırıldı. Ancak kullanıcıların sadece yüzde 1’lik bir bölümünün bu butonu kullandığı belirtilmişti. Bu buton Google’a o dönemlerde 110 milyon dolar gibi bir zarar anlamına geliyordu. Ancak bir süre sonra butonu tekrar dahil etti ve buton günümüzde kullanılmaya devam ediliyor. Ancak hala günümüzdeki “Kendimi Şanslı Hissediyorum” butonunu kullanım oranının bir hayli düşük olduğunu söyleyelim.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir