2021 yılı itibarı ile katlanabilir telefon sektöründeki rekabet artmaya başladı. Yapılan son analizlerde sektördeki son durum gözler önüne serilirken pazarda Samsung’un ciddi bir hakimiyet kurması dikkatlerden kaçmadı. 

Türkiye’de de farklı markalar tarafından satışa sunulan katlanabilir modeller, kullanıcıların dikkatini çekiyor. Özel bir araştırma firması tarafından yapılan araştırmalarda özellikle katlanabilir akıllı telefon sektöründeki rekabette son durumun öğrenilmesi sağlandı.

Google’ın katlanabilir modelleri için iptal kararı alması ve diğer pek çok markanın çip sıkıntısı nedeni ile üretimlerine başlayamaması, Samsung’un bu alanda işini kolaylaştırdı. Samsung pazardaki payı geçtiğimiz yıl yüzde 83 olarak açıklanmıştı. 2021 yılında son güncel rakamlara göre bu oran yüzde 86’ya kadar yükselmiş durumda. 

Samsung’un ağır hakimiyeti sürüyor

Katlanabilir telefon sektöründe Samsung’un sektöre damga vurması bekleniyor. Ancak analistler bu kadar yüksek bir rakam tahmin etmemişti. Diğer şirketlerin bu alandaki kararları ya da başarısızlıkları Samsung’un katlanabilir telefon denildiğinde akla ilk gelen marka olmasını sağladı.

Huawei küllerinden doğuyor!

Sektörde ikinci sırada yer alan marka ise Huawei. Özel katlanabilir modelleri ile piyasaya giriş yapan şirket, ikinci sırada yer almasına karşın sadece yüzde 10 oranında bir pazar payı elde etmiş durumda.

Google modeli iptal etti!

DSCC’den Ross Young tarafından paylaşılan raporda, Google tarafından katlanabilir bir modelin sunulmasını bekleyenlere kötü haber verildi. Açıklamalarda “Google Pixel Fold’u bekleyenlere kötü haber. En son DSCC Haftalık İncelemesinde belirtildiği gibi parça siparişlerini iptal ettiklerini ve piyasaya sürmemeye karar verdiklerini duyduk. https://bit.ly/3wQvIVG adresindeki blog alıntısına bakın. Google’ın iptali ve Çinli markalardaki bazı gecikmeler/yavaş rampalar nedeniyle 2021 katlanabilir akıllı telefon tahminimizi 10,4 milyondan 9,9 milyona düşürdü. Z Flip 3 ve Z Fold 3’ün 2021 tahminlerimizi toplamda %3 oranında geçmesi bekleniyor. 2022’de yüzde 100’den fazla büyüme ile 21 milyonun üzerine çıkması bekleniyor” denildi.

2022’de rekabet daha çok artacak!

Samsung 2022 yılında Galaxy Z Fold3 ve Galaxy Z Flip3 modellerinin yeni versiyonlarını piyasaya sunacak. Bununla birlikte Oppo ve Xiaomi gibi farklı şirketlerin de katlanabilir modeller üzerine çalışmalar yaptığı biliniyor. Çip sıkıntısının daha da hafifleyeceği  2022 yılında yeni modeller ile birlikte katlanabilir telefon sektöründeki rekabet artmış olacak. Böyle bir senaryoda ise markaların nasıl bir pay alabileceği merak ediliyor. 

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir