Farklı platformlarda farklı dosya formatları kullanılır. Bu türlerden birisi de JNLP’tir. Peki JNLP dosya türü nasıl açılır? JNLP açan programlar nelerdir?

JNLP, bilgisayarlarda yaygın bir kullanıma sahip olan Java’nın yaygın uzantılarından birisidir. Bu nedenle standart editörler ya da programlar ile JNLP dosya türünün açılması mümkün değildir. Bilgisayarlarda .jnlp uzantısı olarak görülen dosya türleri JNLP dosyası olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle bu dosyalar üzerinde işlem yapmak isteyenler ya da Java’da çalışanların JNLP desteği bulunan program ve editörlerden birisini tercih etmesi gerekir.

JNLP Dosyası Açma Seçenekleri Neler??

JNLP dosyalarının çalışması için internet gereklidir. Dosyaların kullanılması sırasında bu küçük detay atlanmamalıdır. Bunun dışında JNLP dosyalarını açmak, düzenlemeler yapmak ya da benzer işlemler basit birkaç uygulama ile yapılabilir.

JNLP Dosyası Açma İşlemleri Nasıl Yapılır?
JNLP Dosyası Açma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Java Runtime Environment ile JNLP Dosyalarını Açmak

JNLP, Java tabanında olduğu için dosyaları açmanın en tipik yolu Java’dır. Java Runtime Environment ile dosyalar açılabilir. Eğer bilgisayarınızda yoksa ilk olarak Java Runtime Environment uygulamasını bilgisayarınıza kurmalısınız. Bu işlemlerin ardından ilgili dosyayı direk açabilirsiniz. Eğer direk açılmadıysa dosya üzerine sağ tıklayarak birlikte aç seçeneğinden Java’yı seçmeniz gerekir. Eğer açılan listede Java bulunmuyorsa göz at diyerek Java’nın bulunduğu klasörden uygulamanız seçmeniz yeterli olacaktır.

Not Defterinde JNLP Açmak

JNLP düzenlemeleri ya da kodlara erişmek isteyenler Not defterini de kullanabilir. Bilgisayarlarda temel programlardan birisi olan not defteri, JNLP türleriyle de uyumludur. Bunun için ilgili dosyaya sağ tıklayarak birlikte aç demeniz ve listeden not defterini seçmeniz yeterli olacaktır. Ancak temel programı bu olmadığından dolayı hatalar, kaymalar yaşanabilir. Gelişmiş düzenlemeler için aşağıdaki alternatifleri deneyebilirsiniz.

  • GitHub Atom
  • Visual Studio Code
  • Karakun OpenWebStart

JNLP Açılımı Ne?

JNLP’nin açılımı Java Network Launch Protocol’dür. Türkçe’de Java Ağ Başlatma Protokolü olarak adlandırılır. Java tabanlı programların geliştirilmesi ve programların çalıştırılması için kullanılan JNLP, .jar dosyalarının çalıştırılması için gereklidir. Bu nedenle bir Java programında ya da sisteminde sıklıkla bu uzantılarda dosyalar yer almaktadır. İçeriği ilgili uygulama ya da sisteme göre farklılık gösterse de XML bilgileri gibi pek çok farklı teknolojiyi barındırabilmektedir.

JNLP Ne İşe Yarıyor?

JNLP, Java dilini kullanıldığı programlarda pek çok işleve sahiptir. Bu işlevlerden öne çıkanları ise şöyledir;

  • E-imza uygulamalarının güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak
  • Java altyapısı ile bilgisayar ya da uzak sunuculara uzaktan erişmek
  • Java dilinde işlemlerin güvenliğini sağlamak

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir