Marjin alım ve satımlarında izole marjin ve çapraz marjin gibi farklı işlemler yapılabilir. Çapraz marjin nedir? izole marjin nedir? Kripto para sektöründe yakından takip edilen bu işlemlerde kullanıcıların iki işlem arasındaki temel farkı bilmesi oldukça kritiktir. Yeni alım satım sayfasında kullanıcılar için seçenek olarak yer alan bu durum, planlı bir şekilde uygulandığında yapılan yatırımlarda avantaj elde edilmesini sağlayabilir.

İzole marjin ile çapraz marjin arasındaki fark nedir?

İzole marj üzerinde işlem yapan bir kullanıcı için her alım satım çiftinde izole bir marjin hesabı üzerinden işlem yapılmaktadır. Tüm kripto paralar üzerinden işlem yapılamaz. Bu nedenle belirlenmiş kripto paraların izole marjin hesabına transfer edilebileceği unutulmamalıdır. Üstelik transferin yanı sıra kullanıcılar mevcut hesap üzerinden kripto para tutma ya da borçlanma gibi seçeneklere de sahiptir. BTCUSDT izole marjin hesabında kullanıcılar sadece BTC ve USDT erişimi vardır. Aynı zamanda izole marjinde daha fazla müdahale gerekmektedir. Ekonomi ve borsa alanında otomatik ve talimatlar üzerinden işlem yapmak mümkün olsa da izole marjin söz konusu olduğunda kullanıcılar yeterli varlık olsa dahi aktarım işlemlerini yapmak durumundadır. İzole marjinde son olarak risk her izole marjin için ayrı ayrı tutulur. Bu nedenle likidasyon sonrasında sadece mevcut marjin için işlem yapılır. Diğer tüm işlemler etkilenmez.

İzole marjin ile çok fazla karıştırılan çapraz marjinde ise kullanıcılar izolede olduğu gibi ayrı ayrı marjin hesabı açamaz.  Kullanıcılar sadece tek bir çapraz marjin açabilir ve yapılan tüm alım satım çift işlemleri bu marjin hesabında tutulur.  Tek bir hesap üzerinden işlem yapıldığından dolayı tüm alım satım çiftleri bu hesapta yer alır ve olası tüm işlemlerden de etkilenir. Sistem müdahalelerin daha fazla etkin olduğu çapraz marjinde marjin seviyesi kontrol edilerek bu kontrollere göre çeşitli işlemler için bildirimler gönderilir. Likiditasyon yoluna gidildiğinde ise ayrı ayrı işlem yapılamayacağı gibi tüm çiftler likitide edilmektedir.

Çapraz marjin ve izole marjin desteği bulunan borsalarda yapılacak çiftli alım ve satım işlemlerinde kullanıcıların yatırım stratejileri doğrultusunda mevcut seçeneklerden birisini değerlendirmesi gerekir. İzole marjin ile çapraz marjin arasındaki farkın bilinmesi ise risklerin önceden göz önünde bulundurulmasını sağlar.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir