Mobil oyun dünyası genişlerken, yıllardır hayatımızın içinde olan bulmaca kategorisi popülaritesini hiç kaybetmiyor. Hatta bu kategorideki oyunlar 2021’in ilk yarısında yaklaşık 5 milyar dolar kazandı. Peki İyi bir bulmaca oyunu nasıl tasarlanır?

Mobil oyun dünyasının her geçen gün daha da büyüdüğü yadsınamaz. Geliştiriciler konsol kalitesinde oyunlar yayınlamaya bile başladılar. Oyuncular ise vakit geçirmekten keyif aldıkları mobil oyunlara inanılmaz paralar harcıyorlar. Örneğin; sektördeki en popüler kategorilerden biri olan bulmaca oyunlarına harcanan para, 2021’in ilk yarısında 4,9 milyar dolara ulaştı. Bu harcama, bir önceki yıla göre %56,8’lik bir artış anlamına geliyor.

SocialPeta, mobil uygulamalar dünyası hakkındaki anlamlı verileriyle tanınır ve geliştiricilere rehberlik etmek için araştırmalar yürütmüştür. Bu anket kapsamında dünyanın en popüler bulmaca oyunlarını araştıran şirket, 2014 yılında piyasaya çıkan Candy Crush Saga’nın bu kategoride hala bir numara olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl mümkün oldu? SocialPeta, geliştiricilerin bu kadar büyük bir pasta payı kazanmak için ne yapmak istediklerini açıklıyor…

Bulmaca oyunu nasıl tasarlanır?

Hedef

SocialPeta, bulmacalara dikkat çeken önemli unsurlardan birinin amaç olduğunu savunuyor. Yani bir bulmaca oyunu geliştiriyorsanız, bir hikaye yazmanız ve onun etrafında bir oyun kurmanız gerekir. Bu aşamada şirket, Gardenscapes oyununu örnek olarak gösteriyor.

En iyi mobil bulmaca oyunları

Gardenscapes, Ağustos 2021’de piyasaya sürülmesinden bu yana 3 milyar dolar kazandığını açıklıyor ve ağırlıklı olarak hikayesiyle oyunseverleri kendine çekiyor. SocialPeta’ya göre bu oyun popüler çünkü ev işlerini yapabilir ve bir bahçe oluşturabilirsiniz. Gardenscapes oyuncuları tarih boyunca ilgilerini asla kaybetmezler.

Rekabet ve sosyal etkileşim

SocialPeta rekabetçi modun ve sosyal etkileşimin önemine vurgu yapıyor Candivore’un Match Masters oyunundan yola çıkarak SocialPeta, oyuncuların eşit koşullar altında bir araya gelmesinin bir bulmaca oyununun başarısı için çok önemli olduğunu belirtiyor.

Kadınlara yönelik ögelerin doğru kullanımı

SocialPeta tarafından yapılan araştırma, bulmacaların kadınlar arasında daha popüler olduğunu buldu. Bu geliştiriciler için çok önemli bir ipucu. Öyle ki yapılan araştırmalar gösteriyor ki bir oyuncuyu bu tür oyunlarda tutabilmenin en önemli koşullarından biri samimiyettir. Eğer bu oyunlar kadınların ilgisini çekiyorsa, o zaman kadın eşyaları da şüphesiz başarılı bir yapbozun olmazsa olmazı.

Basit tasarım

Bir örnek vermek gerekirse Royal Match geçtiğimiz aylarda piyasaya sürülmesine rağmen beklentileri aşan bir popülerlik seviyesine ulaştı SocialPeta, başarılı oyunun arkasındaki ana faktörün sade ve anlaşılır tasarım olduğunu belirtti. Bazı uzmanlar, “Royal Battle”ın temelde bir bulmaca oyunu olduğunu, oyunculara çok basit bir arayüz sunduğunu ve oyuncunun odak noktasının her zaman eşleşme olduğunu, bunun da kraliyet oyununu çok popüler hale getirdiğini söyledi.

Reklamlar

Sadece mobil oyunların değil, tüm mobil uygulamaların geleceğini reklam belirler. Bununla ilgili bazı yorumlarda bulunan SocialPeta’ya göre, emojilerin yanı sıra Royal Match’in ilk 3 reklamı da bazı ifadeler içeriyor. Bu ifadeler aşağıdaki gibidir:

  • Reklamsız, ücretsiz, yepyeni bir bulmaca oyunu!
  • Sınırsız eğlenceyi indirin, sınırsız eğlenceye katılmak için kartınızı kaydırın!
  • Kral Robert’a yardım edin! 82. seviyeyi tamamlayabilir misin? Bunu sadece en iyi insanlar yapabilir!

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir