Android ve iOS arasındaki kıyasıya rekabet her alanda kendini göstermeye devam ediyor. Cihazlar arasında en çok kamera yetenekleri karşılaştırılırken, işletim sistemleri olan Android mi iOS mu tartışması da uzun bir süredir devam ediyor. Android ekosistemi sahip olduğu açık kaynak kodlu ve özelleştirme imkanı ile daha iyi bir kullanıcı deneyimine sahipken, bazı görüşlere göre ise iOS platformu daha stabil ve optimize bir yapıda gelerek uzun süre donma gibi problemler ile karşılaşılmıyor. Ancak işletim sistemleri arasındaki en bariz fark ise RAM tarafında karşımıza geliyor. Öyle ki Android akıllı telefonlar, iOS platformlara göre daha yüksek RAM kapasitesi ile geliyorlar. Ancak iOS cihazların daha az RAM kullanması dikkatleri çekiyor. Peki iOS sistemli iPhone cihazlar, Android cihazlara göre neden daha az RAM kullanıyorlar?

iPhone’lar neden az RAM kullanıyor?

17

Akıllı telefon teknolojisinde sanal RAM özelliğinin yaygınlaşmasıyla, Android telefonların RAM bellekleri de artmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Lenovo Legion Y90 oyuncu akıllı telefon modeli, sanal RAM özelliği sayesinde 22 GB’a kadar RAM destekleyebiliyor. Ancak diğer yandan pazarın en güçlü modellerinden olan iPhone 13 Pro Max ise 6 GB RAM ile kullanıcıların karşısına geliyor. Genel olarak oyuncu telefonlarında yüksek RAM kapasitesi olmasının daha iyi olduğu düşüncesi bulunuyor. Ancak günümüzde orta seviye akıllı cihazlarda dahi 8 GB RAM bulunuyor. iOS platformu bu noktada daha az RAM ile çok daha yüksek performans sergileyebiliyor.

Optimizasyon

iOS işletim sistemi Apple’ın kontrolünde olduğu için şirket daha iyi bir optimizasyon sağlayabiliyor. Android tarafında ise açık kaynak kodlu ve ücretsiz olmasından ötürü işletim sistemi daha fazla özelleştiriliyor. iOS Apple odaklı bir işletim sistemi olduğundan, tüm testler ve bileşenler Apple kontrolünden geçiyor. Android tarafında ise Qualcomm, MediaTek gibi birçok üretici adı altında özelleştirmeler yapılıyor.

Kararlı RAM tüketimi

iPhone, RAM sistemi tarafında çalışır olan bir görevi kısa süre sonra sonlandırmıyor. Bu noktada Android’in görevi sonlandırma aralığı iOS’a göre daha sık oluyor. Bu noktada ise Android cihazlar daha kararsız olurken, sürekli RAM tüketimi gerçekleştiriyorlar. iOS kullanıcı arayüzünde gerçek zamanlı öncelik kategorisinde yer alıyor. Android tarafında ise arka planda çalışan bir uygulamaya daha fazla yüksek öncelik tanınıyor.

Arka plan işlemleri

iOS platformunun Android’e göre daha az RAM kullanma sebeplerinden birisi de arka plan işlemleri oluyor. Öyle ki iOS, pil ömrünü korumak ve kullanıcı deneyimi için arka plan işlemlerini kısıtlıyor. Bu noktada arka planda yer alan uygulama bir süre sonra durduruluyor, RAM’i boşaltıyor yada uyku moduna geçiyor. Android cephesinde ise kapatmamanız durumunda RAM kullanımı sürmeye devam ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir