Araştırmacılar iPhone fiyatları üzerine bir araştırma yaptı.

Buna göre 14 yılda iPhone fiyatlarında yüzde 80’lik bir artış olduğu ortaya çıktı. Apple’ın iPhone akıllı telefonlarının fiyatları üzerine yapılan bir araştırma epey dikkat çekti. Apple, geçtiğimiz ay düzenlediği bir etkinlikte yeni akıllı cihazlarını tanıtmıştı. Araştırmada, dünya genelindeki ‌iPhone‌ fiyatlarına ve bunların yıllar içinde yükseliş ve düşüşlerine bakıldı.

Araştırma sonucunda iPhone fiyatlarının yüzde 80’den fazla arttığı kaydedildi. Self tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, iPhone’ların fiyatı 2007’de piyasaya sürüldüklerinden bu yana yüzde 80’den fazla arttı. Araştırma, orijinal “iPhone” ile karşılaştırıldığında, dünya çapında yeni modellerin şu anda ortalama 400 $ arttığını gösterdi. MacRumors’a göre, iPhone 13, 38 ülkede orijinal iPhone’dan 437 dolar daha pahalı.

Peki iPhone fiyatlarının yükselmesine neden olan faktörler nelerdir?

Fiyat artışının birincil nedeni daha ileri teknoloji ve artan üretim maliyetleri. Enflasyon ve Apple’ın ekonomik büyümeye karşı koymak için fiyatları artırma politikası da fiyatları etkiliyor. Ancak araştırmaya göre birçok ülke bu dönemde enflasyon ve satın alma gücünde büyüme nyaşadı.

iPhone 13’ün teslimat süreci sıkıntılı geçebilir

Self, “Araştırmamız, Apple’ın iPhone fiyatlarını yerel enflasyon oranlarından yüzde 26 daha fazla artırdığını gösteriyor” dedi. Buna ek olarak, araştırmacılar, GSYİH hesaplamalarıyla birlikte 14 yıl boyunca 30’dan fazla ülkede iPhone‌ fiyat değişikliklerini gösteren bir harita oluşturdu. Bu haritaya göre iPhone fiyatlarındaki en büyük artış Birleşik Arap Emirlikleri’nde. Son iPhone’un ilk modelin iki katından daha pahalı olduğu ortaya çıktı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir