Hakkında bir çıkıp çıkmayacağına dair bir çok haber yapılan iPhone 15 serisinin tanıtım ve satış tarihi belli oldu.

iPhone 15’in yeni ekran tasarımı nedeniyle üretim kısmında sorunlar çıktığı haberleri gündeme gelmişti. Apple yeni iPhone serisi iPhone 15 için Samsung ve LG olmak üzere farklı panel üreticisi ile anlaşma imzalamıştı. Apple’ın yeni çerçeve tasarımına geçiş yapması, yeni bir ekran tasarımı ihtiyacını da beraberinde getirdi.

iPhone 15'in tanıtım ve satış tarihi belli oldu

Üretici firmalar ekran tasarımını değiştirerek üretime başladılar fakat LG’nin ürettiği ekranlar testlerde başarısız oldu. Bu nedenle iPhone 15’in satışa sunulması konusunda gecikmeler yaşanacağı öne sürüldü. Ancak son haberlere göre iPhone 15 serisinin 12- 13 Eylül tarihlerinde tanıtılacağı ve 22 Eylül 2023 tarihinde satışa sunulacağı açıklandı.

Apple’ın yeni iPhone 15 modellerinden ne gibi özellikler yer alacak?

Apple’ın iPhone 15 modellerinin özelliklerine dair birçok iddia ortaya atılıyor. Bu iddiaların en güçlüleri arasında iPhone 15’in USB- C şarj girişi, periskop lens teknolojisi ve Apple üretimi bir yonga setine sahip olacağı yer alıyor.

Dynamic Island özelliği

Apple’ın önceki modellerinde olduğu gibi kabuk tasarımında bir değişikliğe gitmeyeceği düşünülüyor. Ancak Apple, iPhone 14 pro modellerinde yer verdiği Dynamic Island’ın (uygulamaların ya da sistem bildirimlerinin gösterildiği özel tasarım alan) iPhone 15 modellerinde yer vereceği düşünülüyor.

Yeni modellerde de ekran boyutları aynı kalırken, telefonlar daha ince bir çerçeveye sahip olacak. iPhone 15 ve 15 Pro modelleri 6.1 inçlik bir ekrana sahipken, iPhone 15 Max ve 15 Pro Max modelleri ise 6.7 inç ekran boyutu ile karşımıza çıkacak.

iPhone 15'in tanıtım ve satış tarihi belli oldu

USB-C bağlantı girişi

iPhone’larda yer alan Lightning girişlerin yerini USB-C’lerin alacağı söyleniyor. Avrupa’da yapılan yeni düzenlemeyle birlikte neredeyse zorunlu hale gelen USB-C girişlere Apple’ın da uyum sağlaması gerekiyor gibi görünüyor.

Periskop lens teknolojisi

“Apple, “periskop” telefoto lens teknolojisi üzerinde yaptığı çalışmalarla ilgili birçok söylentiyi beraberinde getirdi. Bu lens teknolojisinin muhtemelen yeni Pro serisi modellerinde yer alacağı tahmin ediliyor. Periskop lens teknolojisi, optik yakınlaştırmada 5x ve hatta 10x gibi büyük artışlar sağlayabilir. Ayrıca yeni modeldeki Pro versiyonunun kamera çıkıntısının, iPhone 14 Pro Max’a göre yaklaşık yüzde 5 daha büyük olacağı da iddia ediliyor.

Apple imzası taşıyan modem çipleri

Apple birkaç yıldır kendi modem çiplerini geliştirmek üzerine çalışıyordu. Apple’ın 2023 yılı içerisinde kendi tasarladığı çipleri ilk defa kullanması bekleniyor. Mevcutta Qualcomm çiplerini kullanan Apple, yaşanan bazı sıkıntıların ardından kendi modem çipini üretmeye karar vermişti.

Yeni 3 nm işlemci

iPhone 15, muhtemelen TSMC’nin yeni nesil 3 nm teknolojisine sahip A serisi çipleri kullanarak üretilen ilk modeller arasında yer alabilir. Bu yeni yonga teknolojisiyle işlem performansının yüzde 10 ila 15 arasında artması ve güç tüketiminin yüzde 30’a kadar azalması öngörülüyor

Programlanabilir görev düğmesi

Apple, önceki iPhone modellerinde telefonları sessize almak için şalter tarzında bir kontrol mekanizması kullanıyordu. Ancak iPhone 15 ile birlikte bu kontrol, programlanabilir bir düğme ile değiştirilecek. Kullanıcılar bu düğme aracılığıyla telefonun ses ayarlarını yapabileceği gibi farklı görevleri de atayabilecekler.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir