Türkiye Büyük Millet Meclisi, internetteki yayınları izleyenlerin tespit edilerek hapis cezasına çarptırılmasını öngören bir yasa çıkardı. Peki IP TV’yi kimin izlediğini bulmak mümkün mü?

IP TV nasıl kullanılır?

IP TV izleyicileri kayıt olabilir mi? IP TV cezası var mı, varsa nedir? IP TV nasıl çalışır? TBMM’de görüşülen IP TV yasası, internetten yayını izleyen kişinin kimliğinin tespit edilerek hapis cezasına çarptırılmasını talep eden bir madde içeriyor.

IP TV izleyicileri izlenebilir mi?

IP TV izleyicisini izlemek mümkün değildir. IP TV izleyicilerini izlemek ve bulmak için yapılması gereken ilk şey, yayın için kullanılan sunucuları ele geçirmektir.

Yayını izlemek için önce yayın sunucusuna bağlanmalısınız. Bu sunucuya bağlandığınızda, sunucu yöneticisi bağlantınızın konumunu belirli sınırlar içinde görebilir.

Kısacası sunucuya bağlandığınızda bir nevi iz bırakıyorsunuz. Bu nedenle IP TV’de maçı kimin izlediği ve sunucuya ulaşıldığında bu IP TV’ye kimin bağlı olduğu listelenebilir.

Ancak birinin IP TV sunucusuna kimin bağlandığını doğrudan görmek mümkün değildir. Bunu yapmak için önce sunucunun kontrolünü ele almalısınız. Ardından sunucunun bağlı olduğu IP adresine erişmeniz gerekir.

IP TV sunucuları nasıl tespit edilir?

Türkiye’de kullanılan IP TV sunucularının çoğunun yurt dışında olması ise bambaşka bir sorun. Türkiye’deki yetkililerin bu sunucuya erişim sağlamak için öncelikle sunucunun bulunduğu ülkenin yetkilileriyle iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Ardından iddialarını ispatlamak ve ülkenin yasal işlem başlatmasını sağlamak zorundadır. Tüm bunlar kısa sürede çözülür ve tabi ki sunucudaki bilgiler devam ederse IP TV kullanıcılarının listesine ulaşmak mümkündür.

IP TV’ye VPN ile bağlanırsanız bu yayınlara iz bırakmadan ulaşabilirsiniz.

IP TV nasıl çalışır?

IP TV çalışmasının mantığı, yayıncı tarafında ve izleyici tarafında olmak üzere iki aşamada değerlendirilebilir. Yayıncılar, İnternet üzerinden paketler halinde iletilebilmeleri için önce TV şovlarını yayınlamak ve dijitalleştirmek için seçerler.

Ardından yayını sadece abonelerin görebileceği şekilde şifreleme işlemleri tamamlanır ve yayın halka iletilmeye hazır hale gelir. İzleyiciler, bir bilgisayar veya alıcı kullanılarak yayın tarafına bağlanır. Kullanıcının bilgilerini kontrol ettikten sonra yayın izleyiciye akmaya başlar.

Bir süredir ara belleğe alınan televizyon programı, gerçeklikten 1-2 saniye gecikmeyle izleyicinin ekranında beliriyor.

IP TV kullanımı suç mu?

IP TV kullanımını yasaklama ve kısıtlama getirme yöntemleri, Parlamento tarafından tartışılmakta olan mevzuattan çok önce zaten mevcuttu. Bu nedenle IP TV kullanımı yasal değildir. Bu bir suçtur ve cezalandırılır.

Kısaca eğer IP TV aboneliğiniz varsa 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya para cezası ile cezalandırılabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir