iOS 18 işletim sistemi için Haziran’da tanıtım yapacak Apple beklentileri yükseltmiş durumda. İşte yeni sistemde beklenen 7 özellik.

iOS 18, bugüne kadarki en büyük güncellemelerden birisi olacak. Apple ve yakın kaynaklardan gelen bilgiler doğrultusunda iOS 18 ile yepyeni bir deneyim kullanıcılara sunulacak. Bu durum ise kullanıcılarda beklentileri arttırmış durumda. iOS 18 güncelleme listesinde olan kullanıcıların geçiş yapabileceği bu özel sistemde kullanıcıların ortak beklentileri ile 7 özellik öne çıktı.

1. Daha Özelleştirilebilir Ana Ekran

Apple’ın en çok eleştiri alan noktalarından birisi kilitli ızgara biçimiydi. Uygulama simgeleri ve widget için görünümü büyük oranda değiştirmek mümkün olsa da bu durum çok esnek değildi. Bu durumdan hareket eden Apple yeni dönemde daha esnek bir ana ekran kullanımını destekleyecek. iOS 18’te bunu değiştirmek isteyen Apple, görünmez ızgara kullanılmaya devam edecek olsa da kullanıcılar uygulama simgeleri ve widget’lar arasında boş alanlar oluşturabilecek. Bu alanda en son güncellemeler iOS 14 ve kısıtlı bir şekilde iOS 16’da yapılmıştı.

2. RCS mesajlaşma

2023 yılında Apple’ın iMessage için RCS duyurusu yapması büyük bir ilgi çekmişti. Bunu bugüne kadar geçerli kılmayan Apple’ın iOS 18 ile birlikte RS sistemini de geçerli kılması bekleniyor. RCS ile iPhone ve Android telefonlar arasındaki genel mesajlaşma deneyimi geliştirilecek. Güncelleme sonrasında daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar, daha büyük dosya boyutları ve dosya paylaşımı, Sesli mesajlar, emoji tepkileri, gerçek zamanlı yazma göstergeleri, okundu bilgileri gibi pek çok özelliğin etkin olması bekleniyor.

iOS 18'de Beklenen En Büyük 7 Özellik
iOS 18’de Beklenen En Büyük 7 Özellik

3. Yapay Zeka

Samsung’un Galaxy AI ve Google Pixel 8 AI özellikleri sonrasında mobil cihazlarda yapay zekanın geleneksel hale gelmesi bekleniyor. Bu kapsam dahilinde ise Apple’ın iOS 18 ile önemli ve yenilikçi bir adım atması bekleniyor. Aksi halde bir sonraki yıla kadar yapay zekada rakiplerinin gerisinde kalabilir. Şirket, yılda 1 milyar dolardan fazla harcama yaparak üretken yapay zeka teknolojisine yoğun bir şekilde yatırım yaptığından dolayı iOS 18’de yapay zeka olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kullanıcıların da beklentisi bu yönde.

4. Geliştirilmiş Siri

Apple, yapay zekaya yatırım yaptığından dolayı Siri için de önemli bir değişim yaşanması bekleniyor. Siri iyileştirmeleriyle birlikte yapay zeka desteğini alması, iOS 18 sonrasında telefonlarda ciddi yeniliklerin kullanıcılara sunulmasını sağlayabilir. Geçen yıl yayınlanan bir rapora göre Apple, Siri’yi büyük ölçüde geliştirmek için büyük dil modelleri (LLM’ler) uygulamayı planlıyor. Bu kapsamda ise Siri doğal konuşma yeteneklerinde daha iyi olabilir ve daha iyi kullanıcı kişiselleştirmesi sağlayabilir.

5. Yeni Harita özellikleri

Apple’ın en çok eleştiri alan ve kullanılmayan servisleri arasında Apple Haritalar yer alıyor. uygulamadaki eksiklikler ve Google Haritalar’ın daha fazlasını sunması şu anda kullanıcıların Google’dan yana seçim yapmasına neden oluyor. Apple ise bu durumun farkında. iOS 18 ile Apple Haritalar’ın daha çekici hale getirilmesi bekleniyor. Bazı raporlarda Apple’ın iOS 18 ile iPhone’a topografik haritalar getirebileceği de konuşuluyor.

6. AirPods Pro için İşitme Cihazı Modu

AirPods Pro, iOS 18 ile işitme cihazı moduna kavuşacak gibi görünüyor. Kullanıcıların beklentisi olan bu özellik, AirPods Pro güncellemesi ile geleceği düşünülse de son raporlar ve beklentiler iOS 18 yönünde. Şu anda AirPods Pro, doğrudan kullanıcının önünde konuşanların sesini artıran bir Konuşma Artırma özelliğine sahip. Yeni özelliğin eklenmesi halinde ise işitme cihazı konusunda ciddi bir avantaj sağlanabilir.

7. Daha Fazla Erişilebilirlik Özelliği

Listenin son sırasında ise erişilebilirlik özelliği yer alıyor. iOS 18 ile kullanıcıların istediği pek çok erişilebilirlik özelliğinin kullanıma sunulması bekleniyor. iOS 17’de canlı konuşmalar ile bu konuda iyi bir ivme yakalayan Apple, iOS 18’de de kullanıcıların beklentilerine cevap verebilecek yenilikleri sunabilir.

Tüm bu beklentilerin ve daha fazlası 10 Haziran’daki WWDC 2024’te göreceğiz. iOS 18 sisteminin destekleneceği modeller henüz resmiyet kazanmamış olsa da son raporlara göre iOS 18 alacak iPhone modelleri şöyle olacak;

  • iPhone 15 Pro Max
  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Plus
  • iPhone 14 Pro Max
  • iPhone 14 Pro
  • iPhone 14 Plus
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Mini
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Mini
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone SE 2
  • iPhone SE 3

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir