20 Eylül tarihinden yayınlanan ve pek çok özelliği de beraberinde getiren iOS 15, yıl sonuna kadar farklı özelliklere de kavuşacak. 

iOS işletim sisteminin yeni sürümünü sunan Apple, güncelleme ile sunmayı planladığı özelliklerin hepsini ilk günden sunmadı. Bazı özellikleri stratejik açıdan bazıları ise hazır olmadığı için iOS 15’le beraber gelmedi. Fakat bu durum yeni özelliklerin gelmeyeceği anlamına gelmez. iOS 15 güncellemesinin sahip odluğu yenilikle çok öncesinde aktarılmıştı. Bugün içerisinde yayınlanan sürümde ise bazı özelliklerin sistemde olmadığı görüldü. iOS 15 sürümünde yer almayan ancak gelecek günlerde kullanıcıların karşısına çıkacak olan yenilikler şu şekildedir;

SharePlay

SharePlay

FaceTime’o geliştirmek için çalışmalarına hızla devam eden Apple, bu özellik ile beraber ekran paylaşımı yapabilecek. Zoom ve Meet gibi uygulamaları takip eden şirket, kullanıcıların beraber şarkı ve video seyretmesine de imkan tanıyor. Geliştiricilere ve Beta sürümünde yer alan özellik iOS 15 Beta 6’dan kaldırılmıştı. Şirketin bu konu ile ilgili yaptığı açıklama ise şu şekilde;  “SharePlay, iOS 15, iPadOS 15 ve tvOS 15’in Geliştirici Beta 6 sürümlerinde kullanım dışı bırakıldı. Ayrıca macOS Monterey’in yaklaşan Beta 6 sürümünde de devre dışı bırakılacak. SharePlay, gelecekteki Geliştirici Beta sürümlerinde tekrar kullanılmak üzere etkinleştirilecek ve bu sonbaharda daha sonraki yazılım güncellemelerinde halka açılacak.”

ID Cards

İçerisinde ‘Cüzdan’ uygulamaları yer alacak olan iOS 15 güncellemesinde kullanıcıların kimlik kartlarını ekleme imkanı sağlanacak. Bu özellik ile beraber destek veren noktada ehliyet ve kimlik gibi kartları telefonunuza gösterebilirsiniz. Söz konusu bu özellik de iOS 15’in ilk sürümünde bulunmuyor. 

Uygulama Gizlilik Raporu

Güvenlik ile ilgili olarak çok sayıda kişinin güvendiği Apple, yeni versiyon ile de gelişim sağlıyor. ‘Uygulama Gizlilik Raporu’ aracılığı ile her uygulamanın son bir hafta içerisinde hangi verilere ve sensörlere erişim sağladığı görüntülenebilecek. Özellik gelecek sürümlerde Ayarlar menüsünde yer alacak. 

Ayrıntılı 3D Navigasyon

İlerleyen dönemler içerisinde iOS 15’e sürümü ile gelecek olan bir diğer özellik ayrıntılı 3D navigasyondur. CarPlay’de kullanılacak olan bu konum uygulaması, belli başlı şehirler içerisinde sunulacak. Açıklamalara göre bu 3 boyutlu Haritalar uygulamasında etkileşimli bir dünya, iyileştirilmiş bir arama ve ayrıntılı binalar olacak. 

Legacy Contacts

Apple’ın iOS 15 Beta 4’e kadar test ettiği fakat sonrasında kaldırıldığı ‘Legacy Contacts’, ölüm durumlarını kapsıyor. Dijital Miras programı bağlamında kullanıcılar ölüm halinde hesabına ve verilerine erişim sağlaması için yakınlarına onay verebilir. Bu onay verilmesi halinden kişinin hayatını kaybetmesi halinde, verileri ve hesabı belirlediği kişiler ile paylaşılıyor. 

Evrensel Kontrol

Söz konusu bu yeni güncellemenin en heyecanlandırılan özellikleri arasındaki bir diğer özellik ‘Evrensel Kontrol’dür. Bu yenilik, tek bir klavye ile Mac ve iPad’i beraber kullanmayı amaçlıyor. Bu sayede ise ili farklı cihaz tek bir noktada yer alacak. Kullanıcılar bu özellik için yıl sonuna kadar beklemek durumunda kalacaklar. Çünkü Evrensel Kontrol, macOS Monterey ile çalıştırılabilecek.

Yukarıda yer alan yenilikler iOS 15.1 veya iOS 15.2 ile beraber iPhone modellerinde yerini alacak. Planlara göre, her bir özellik yıl sonuna kadar cihazlarda yer alacak. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir