İnternet hızınızdan şikayetçiyseniz ve teknik problemler yaşıyorsanız internet hızınızı arttırmanızı sağlayacak 7 püf noktayı değerlendirebilirsiniz. İşte 7 ince ayar…

Yüksek hızda internet hizmeti alınsa da kullanılan cihazlar, cihazlardaki sorunlar internetin yavaşlamasına yol açabilir. Bu tür durumlarda servis sağlayacağınızdan destek alamıyorsanız eğer 7 püf noktayı öğrenerek hızınızı arttırabilirsiniz.

İşte İnternet Hızını Arttırmanın 7 Yolu

Modem ve Yönlendiricinizi Sıfırlayın

İnternet hızı, doğru yapılandırmayan modem ve yönlendiriciler nedeniyle yavaşlayabilir. Özellikle ev içerisinde ana modem dışında ek sinyal arttırıcılar kullanıyorsanız yavaş internetin en büyük sorunlarından birisini yaşayabilirsiniz. Bu nedenle işe eve internetin giriş yaptığı ilk cihazlardan başlamak her zaman doğru yol olacaktır. iki cihazı da sıfırlamak, fabrika ayarlarına döndürerek sıfırdan kurmak temiz kurulum ile cihazlardaki hataların ortadan kaldırılmasını sağlar. Günümüzde çoğu modem otomatik olarak kullanıcı bilgilerini alarak kullanıma hazır hale gelmektedir. Ancak bu işlemlere başlamadan önce mutlaka internet servis sağlayıcınızdan kurulum için gerekli kullanıcı adı ve şifre bilgilerinizi isteyin.

İnternet Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak 7 Püf Nokta!
İnternet Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak 7 Püf Nokta!

Tüm cihazları kapatın ve 15 dakika kadar kapalı tutun. Ardından cihazlarda yer alan reset bölümlerinden cihazları sıfırlayın. Cihazlar açılıp erişim sağlandıktan sonra modem ve yönlendirici ayarlarınızı yeniden yapılandırın.

Ağınızdaki Cihazları Kontrol Edin

Bazı durumlarda ağa sızan kişiler, internet üzerinde yük oluşturabilir. Bu tür durumlar genelde fark edilmez. Bu nedenle ağdaki cihazları kontrol etmeniz oldukça önemli. Modem arayüzü üzerinden modeme erişim sağlayan tüm cihazları kontrol edin. Burada tanımadığınız cihazlar varsa MAC adresleri üzerinden onları engelleyin. Mümkünse bir güvenlik duvarı oluşturarak internet bağlantısını kullandığınız cihazları bu güvenlik duvarlarına ekleyin. Böylece güvendiğiniz cihazların dışındaki cihazların internet erişimini kolayca engelleyebilirsiniz.

Ethernet Bağlantısıyla Test Edin

Wi-Fi kablosuz bir ağ olduğundan dolayı evdeki farklı yönlendiriciler, sinyaller ve teknolojik cihazlardan etkilenebilir. Sorunun internetten kaynaklı olup olmadığını anlamak için Wi-Fi üzerinden ve kablolu bağlantı ile testler yapın. İnternet hızınızı ölçün ve karşılaştırın. Eğer sonuçlar tutarsızsa Wi-Fi’nin hızını engelleyebilecek detayları göz önünde bulundurun ve bunların çözüm yoluna gidin.

İnternet Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak 7 Püf Nokta!
İnternet Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak 7 Püf Nokta!

DNS’nizi Temiz Tutun

DNS (alan adı sistemi) kaydı, tüm web sitelerinin kayıtlarını tutan bir önbellektir. Ancak çok fazla site ziyaret edildiğin ve periyodik olarak temizleme yapılmadığında bağlantı sorunları yaşanabilir. Bu nedenle internet cihazlarındaki işlemleri tamamladıktan sonra internete bağlandığınız cihazlarda da bu tip temizlik işlemleri yapın. Örneğin Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemini kullandığınız bilgisayarlarınızda Komut istemi’ne ipconfig/flushdns komut satırını yazarak DNS’nizi kolayca temizleyebilirsiniz.

Daha Hızlı Bir Tarayıcıya Geçin

Tarayıcılar internet hızını etkileyebilmektedir. VPN gibi ek araçlar kullanan pek çok tarayıcı olduğu gibi kullandığınız tarayıcı dışında alternatifleri deneyerek testler yapabilirsiniz. Brave, Opera gibi günümüzün popüler tarayıcıları Chrome’a karşı kullanıcıların güvenini kazanmayı başarmış durumda.

Önbelleğinizi Yönetin

Tarayıcılar, önbellek sistemlerini kullanır. Bu da çok fazla ve farklı siteye giriş yapan bir kullanıcı için arka planda çok fazla veri oluşmasına neden olur. Önbellek temizleme için başarılı pek çok eklenti ve program vardır. Bu seçenekler arasından güvendiklerini kullanmaya başlayabilir ve periyodik olarak temizlik yaparak hız sorunlarının tekrarlanmasını önleyebilirsiniz.

İnternet Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak 7 Püf Nokta!
İnternet Hızınızı Arttırmanızı Sağlayacak 7 Püf Nokta!

Wi-Fi Sisteminizi veya Bant Genişliğinizi Yükseltin

Türkiye’de yeni teknolojiler kullanılmaya başlandığı gibi eğer hızınız yetersiz geliyorsa internet hizmet sağlayıcınız ile görüşün. Fiber internet gibi yeni internet altyapılarını kullanarak hız sorununu kökten çözebilirsiniz. Ayrıca yönlendirici gibi farklı cihazlar kullanıyorsanız bunların da güncel olup olmadığını, güncelleme yapılıp yapılamayacağını ve aldığınız internet hizmetini kayıpsız bir şekilde aktaracağını kontrol edin.

Ev Sistemini Kontrol Edin

İnternet, bulunduğunuz eve internet sağlayıcısının kabloları üzerinden erişirken ev içindeki bağlantılar farklılık göstermektedir. Genellikle hiçbir internet sağlayıcısı ev içindeki bu sisteme karışmaz. Bu nedenle zamanla yıpranan, zarar gören kablolar internet hızında sorunlara yol açabilir. Eğer yukarıdaki tüm adımlar hız sorununuzu çözmüyorsa ev sistemini kontrol edin. Çoğu sorunun kaynağı evdeki işlevini yitirmiş iç hatlardır.

İnternet Hızını Arttırmaya Yönelik İpuçları

Burada yer alan adımların her biri ayrı ayrı işlem gerektirmektedir. Genellikle internet hızınızda sorun olduğunu düşünüyorsanız öncelikli olarak farklı cihazlar üzerinden test yapmanız gerekmektedir.  Eğer tüm cihazlarda internet hızınızın düşük olduğunu düşünüyorsanız servis sağlayıcınız ile mutlaka görüşme yapın. Görüşmelerde hattınızın kontrol edilmesini isteyebilir ve herhangi bir sorunun olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.

Türkiye’de internet hizmeti veren firmalar arasında en çok kullanılan TTNET ve Turknet’tir. Bunların dışında Turkcell ve çanak anten üzerinden hizmetin pek çok farklı firma bulunmaktadır. Bu nedenle bölgenizde altyapısı en iyi olan şirket ile görüşme yaparak sundukları şartları inceleyin. Özellikle online oyun gibi internet hızının çok önemli olduğu oyunlar oynuyorsanız internette sürekli sorunlar yaşamak problem haline gelecektir. En iyi servisi ve hizmeti tercih ederek bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir