Alder Lake K için yine bir açıklama yapan Intel, kullanıcılara overclock konusunda uyarılarda bulundu. Açıklamalarda K dışındaki işlemciler için herhangi bir aşırtma işleminin yapılmaması gerektiği belirtildi.

Intel tarafından geliştirilen ve piyasada yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan Alder Lake K serisi için overclockta yeni bir dönem başladı. Ancak K serisi ile yaygınlaşan overclock ile ilgili son dönemlerde pek çok sorunun bildirildi.

Durum hakkında inceleme başlatan Intel ise hata yaşanan modellerin büyük bir kısmında overclock olarak adlandırılan çeşitli aşırtma işlemlerinin yapıldığı ve bu nedenle de cihazlarda farklı sorunların yaşanmaya başlandığını keşfetti. Bu durumların tespit edilmesi üzerine konu ile ilgili yeni bir resmi açıklama yaparak kullanıcıları bilgilendiren Intel, Alder Lake K olmayan işlemcilerde hiçbir şekilde overclock yapılmaması gerektiğini söyledi.

Aşırtma için özel sürümler sunmuştu!

Intel’in K işlemcileri, kilidi açılmış ve hız aşırtma amaçlı ürünler olduğundan dolayı Intel hız aşırtma yapmak isteyenler için bu tip farklı seçenekleri piyasaya sunmuştu. Ancak K serisi dışında yaygın bir şekilde yapılan overclock işlemleri, işlemcilerde çeşitli teknik sorunların ortaya çıkmasına yol açıyor. Intel tarafından yapılan açıklamalarda ise şöyle denildi;

“Intel’in 12. Nesil K olmayan işlemcileri hız aşırtma için tasarlanmamıştı. Intel, işlemcilerin teknik özelliklerinin ötesinde çalışmasını garanti etmez. Saat frekansı veya voltajının değiştirilmesi, işlemcinin ve diğer sistem bileşenlerinin kullanım ömrüne zarar verebilir, ömrünü kısaltabilir, sistem kararlılığını ve performansını azaltabilir.”

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir