Intel ve AMD, Rusya’daki satışlarını durdurduğunu belirtti. Tüm ülkelerde askeri alanlarda kullanılabilecek olan çip satışları ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Rusya’nın yerel şirketlerine çip üretimi hizmeti veren TSMC’de bu yaptırımlara katılacağını belirtti. 

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı durdurmamasıyla, Ukrayna’ya destek gelmeye hızla devam ediyor. Elon Musk da son olarak Ukrayna’nın destek çağrısını geri çevirmedi ve Starlink uydusu üzerinden internet erişimi açtı. Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlardan biri de Google ve YouTube tarafından yapıldı. Rusya’dan platformlar üzerinde gelir sağlanmasına da yasak getirildi.

Her ne kadar herhangi bir ülkenin devlet başkanı direk olarak müdahale edemiyor olsa da, şirketler ve siber güçler Rusya’ya çeşitli yaptırımlar uygulamaya devam edeceğini gösteriyor. Bu şirketler arasında AMD ve Intel’in de dahil olmasıyla beraber olaylar çok daha kızgın bir hal almaya başladı. Halihazırda tüm dünyada çip krizi devam ederken bu krizden en zararlı çıkacak ülke Rusya olacak gibi görünüyor. 

19 5

Intel ve AMD çip satışını durdurarak Rusya’ya yaptırım uyguluyor

Intel ve AMD’nin Rusya’ya çip satışına ara verdiği ile ilgili pek çok rapor elde edilmesinin ardından, Intel’den de konuyla ilgili olarak açıklama yapıldı. Intel, Tom Hardware’e şu açıklamaları yaptı: “Şirketimiz, OFAC tarafından yayınlanan yeni yaptırımlar ve BIS (Bureau of Office) tarafından yayınlanan yeni düzenlemeler de dahil olmak üzere, faaliyet gösterdiği ülkelerdeki tüm geçerli ihracat düzenlemeleri ve yaptırımlara uyacak.” 

Facebook arama geçmişi nasıl silinir?

Durdurulan satışların kapsamı şu an için belirsiz olmaya devam etse de, yeni ihracat kısıtlamalar öncelikli olarak hem sivil hem de askeri amaçlı kullanılması uygun olan çift kullanımlı çiplere yönelik olarak yapılan satışlara tamamen ara verildi. Bu da AMD’nin Ryzen ve Intel’in Core gibi çiplerinin satışlarından tüketicilerin etkilenmeyeceği de düşünülüyor. Fakat bu yaptırımlara TSMC’nin de katılması ile beraber, Rusya’daki çip krizinin daha çok büyüyeceğine kesin olarak bakılıyor çünkü Rusya’nın yerel şirketlerinde üreyim çiplerinden pek çoğu TSMC tarafından üretiliyor. Bu da Rusya’nın ülkesindeki çip arzının kesilebileceğini gösteren bir durumdur. Konu ile ilgili olarak şu an için elde edilen bilgiler sadece bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir