Intel, Avrupa’daki yarı iletken araştırma ve üretimine yönelik yatırım planlarının ayrıntılarını Salı günü açıklamayı ve yeni fabrikalar için yerlerini kamuoyuyla paylaşmayı planlıyor.

ABD’li çip üreticisi, önümüzdeki on yıl içinde Avrupa’ya 95 milyar dolara kadar yatırım yapma planlarını geçtiğimiz Eylül ayında açıklamıştı. Ayrıca İcra Kurulu Başkanı Patrick Gelsinger Ocak ayında Reuters’e, şirketin önümüzdeki aylarda seçilen üretim tesislerini açıklayacağını söylemişti.

Şubat ayında Avrupa Komisyonu, Intel gibi şirketlerden yararlanan yerel kalkınmaya öncelik vererek gelişmiş yarı iletkenler için fabrikalar kurmaya yardımcı olacak bir yasa önerdi.

Intel yeni fabrikalar açabilir

Intel şu anda İrlanda’daki bir fabrikada Avrupa’da yarı iletkenler üretiyor. Yeni fabrikaları daha gelişmiş çipler üretecek. Ana fabrika Almanya’da olacak ve konuyla ilgili iki kaynağa göre Intel, İtalya ve Fransa’da yeni fabrikalar veya mağazalar açabilir.

Reuters’in daha önce bildirdiğine göre, küçük Magdeburg şehri muhtemelen Alman fabrikasının yeri olacak. 

İtalya ayrıca, yerel çip üretimini artırmak için 2030’a kadar 4 milyar Euro’dan (4.39 milyar $) fazla ayırarak çip üreticilerini çekmeyi planlıyor.

Bir Intel sözcüsü, duyuru öncesinde Avrupa planları hakkında daha fazla ayrıntı vermeyi reddetti.

Küresel bir yarı iletken kıtlığının ortasında, Intel bir fabrika inşa etme çılgınlığı yaşıyor. Ocak ayında ayrıca, ABD’nin Ohio eyaletinde potansiyel olarak dünyanın en büyük çip üretim kompleksini inşa etmek için 100 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planladığını duyurdu.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir