Nvidia yapay zeka pazarının kilit oyuncuları arasında yer almakta. Ancak bu durumun önümüzdeki dönemde değişebileceği söyleniyor. Büyük teknoloji firmaları, Nvidia’nın yapay zeka pazarına hakim olmasına yardımcı olan yazılım avantajlarını ortadan kaldırmaya çalışmakta. Reuters’ın bir haberine göre;  Arm, Intel, Google, Qualcomm, Samsung ve diğer teknoloji markaları bu amaç için bir araya gelmeyi başardı.

‘The Unified Acceleration Foundation’ UXL ismini taşıyan bu grup, AI geliştiricilerinin Nvidia’nın özel teknolojisine kilitlenmesini önleyen ve kodlarının herhangi bir çiple, herhangi bir makinede çalışmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir yazılım paketini geliştirmeyi hedefledi.

UXL tarafınca nihai bir sürüm için hedef bir çıkış tarihi verilmese de; projenin teknik detaylarının bu senenin ikinci yarısında olgun bir duruma ulaşması beklenmekte. Proje şu anda belirli kod tabanları, kodlama dilleri ve geliştiricilerin Nvidia’nın CUDA platformu gibi belirli mimariyi kullanmasını engelleyen diğer araçlar gibi gereksinimleri ortadan kaldırmak için geliştirilen OneAPI açık standart Intel’i içermekte.

Nvidia şirketi yapay zeka pazarının en kilit oyuncuları arasında yer almakta. Ancak bu durum önümüzdeki dönemde değişebileceği söyleniyor.

Nvidia, H100 ve gelecek H200 GPU’lar gibi yapay zeka modellerini güçlendirmek adına donanıma odaklandıktan sonra hızlı bir büyüme yaşayarak geçen ay 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk çip üreticisi olmayı başarmıştı.

Geliştiricileri Nvidia markasının CUDA mimarisini kullanmaya kilitleyen bu Nvidia çipleri, diğer çip üreticileri tarafından şu anda üretilen her şeyden üstün bulunuyor. Ancak rakip firmalar kendi alternatiflerini geliştirmeye devam ederken, patlayıcı talep kıtlığına neden oldular. Firmanın 2023 Computex açılış konuşmasında Nvidia CEO’su Jensen Huang, dört milyon geliştiricinin Cuda bilgi işlem modelini kullandığını duyurmuştu.

Nvidia Karşısına Çıkacak Rakip Arayışını Daha Önce Başlamıştı

UXL, projenin başlangıcından beri AI uygulamaları ve yüksek performanslı bilgi işlem uygulamaları için seçenekler açmayı hedefleyeceğini ifade etse de grup, sonunda Nvidia’nın donanımını ve kodunu da desteklemeyi amaçlıyor. UXL, çözümün herhangi bir çip ya da donanıma uygulanabilmesini sağlamak için ek çip üreticilerinden, Amazon ve Microsoft gibi bulut bilişim şirketlerinden yardım almayı istemekte. Özellikle UXL koalisyonunda yer almayan Microsoft şirketinin, Nvidia’nın sektör üzerindeki etkili tekeline meydan okuyabilecek alternatif yapay zeka çipleri geliştirmek için geçen sene AMD ile birlikte çalıştığı konuşuluyordu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir