2022 yılının ilk yarısında piyasada yerini alacak olan Arc Alchemist kartlarda madencilik ile ilgili olan kilitler tercih edilmeyecek.

Alchemist kod adına sahip Arc serisi ekran kartları, Xe-HPG mimarisine dayalı olarak üretilen ilk nesil harici GPU’lar olarak karşımıza çıkacak. Intel, serinin 2022 yılının ilk aylarında piyasada yerini alacağı zaten resmi olarak doğrulanan bilgiler arasındaydı. Fakat bazı söylentilere bakıldığında ise masaüstü serisi, gelecek yılın ikinci yarısına ve şirket mobil Arc GPU’lara odaklı bir şekilde hareket edecek. Intel’den Raja Koduri ve Roger Chandler, Gadgets 360 ile yapmış olduğu röportajlarda Arc GPU’lar ile ilgili olarak daha fazla ayrıntıdan söz etti. 

10 5

Intel Arc Alchemist kartları 

bilindiği üzere NVIDIA, RTX 30 serisinde madencilik ile ilgili olarak çeşitli kısıtlamalar getirmek için LHR serisi ekran kartlarını üretmeye başlamıştı. Roger Chandler tarafından verilen cevaba göre Intel, madencilik alanına yönelik herhangi bir kısıtlama getirmeyecek; “Yazılım kilitleri veya buna benzer şeyler gibi, şu anda özellikle madencileri hedefleyen herhangi bir özellik tasarlamıyoruz veya herhangi bir özellik geliştirmiyoruz. Onlardan kaçınmak veya onları saf dışı tutmak için aldığımız önlemlere gelince, yeni ürünler piyasada olacak ve insanlar onları satın alabilecek. Bizim için bir öncelik değil.”

Intel Arc kartları ile ilgili stok durumu

AMD CEO’su Lisa Su, çip sorununun en az 2022 yılının ikinci yarısına kadar son bulması beklenmiyor. O zamana kadar AMD GPU’lar yüksek fiyatlar ile satışa devam edebilir ve tedarik sorunları sürebilir. Benzer bir şekilde Intel’de harici olan ekran kartı tedarik etme sürecinde çeşitli endişeler duyduğunu gösteriyor. Raja Koduri, talebin yüksek olduğu bir pazarda arz sözü veremediğini belirterek şu şekilde devam etti; “Üçüncü oyuncu olarak geleceğiz. Talep çok yüksek olduğunda ve pazarda zorlu bir süreç olduğunda her zaman çok dikkatli olacağız. Her zaman daha fazla tedarik yapabiliriz. Dolayısıyla, bu yüksek talepli pazarda yeterli arzın olduğunu söylemek mümkün değil. Rakiplerimin hepsinin şu anda aynı şeyi söyleyeceğini düşünüyorum.”

11 8

Intel Arc Alchemist kartlar özel soğutmalı olacak

Intel’in özel soğutmalar için üçüncü taraf ortaklar ile beraber çalıştığı daha önce dile getirilmişti. Aynı zamanda Intel Executive, özel tasarımların sürecini daha da basit hale getirmek ve hızlandırmak için şirketin kendi referans tasarım işini ortaklara sağladığını dile getirmişti. Bu durumda üreticilerin kendi özel modellerini yapmak adına gerekli olan tüm bilgilere sahip olduğunu gösteriyor. Roger Chandler ise şunları dile getirdi; “Ortaklarımızın gerçekten hızlanmaları ve ürünlerimizin üzerinde kendilerini farklılaştırmaları için sürtünmeyi ortadan kaldırmak için gereken tasarımları sağlıyoruz. Şimdi, bugün piyasada olanla karşılaştırılabilir olsun ya da olmasın, bu ayrıntılara girmeyeceğiz.“

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir