Instagram ve Facebook’un bağlı olduğu kuruluş Meta, “insanları kandırmak isteyen kişi ve kuruluşlara” duyurmak amacıyla sosyal medya platformlarında yapay zekayla geliştirilen ve paylaşılan görsellere filigran ekleyeceğini duyurdu.

İçeriklere filigran eklenecek 

Meta şirketi salı günü yaptığı açıklamada, belli kişileri hedef alarak yapay zeka içeriği üretmenin yaygınlaşmasına ilişkin son zamanlardaki endişelerini dile getirdi. Instagram gibi platformlarında sektör ortaklarıyla birlikte, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görüntüleri, video ve sesleri ayırt etmeyi kolaylaştıracak teknik gelişmeler üzerinde çalıştığını söyledi .

Meta, Facebook ve Instagram kullanıcılarının sosyal medya hesaplarında akışlarına düşen görsellerde yapay zeka olup olmadığını anlamalarını sağlayacak filigranlar görmeye başlayacaklarını belirtti. Bu, teknoloji sektöründe neyin gerçek neyin sahte olduğunu ayırabilmek için yapılan bir girişim.

Ünlüler de yapay zekanın mağdurları

Siyasi seçimlerle ilgili olumsuz propagandalara ek olarak ünlülerin rızası ve haberi olmadan yapay çıplak fotoğrafları internette yayılıyor. İnsanlara zarar verebilecek internet paylaşımlarının olduğu bu süreçte güvenlik sistemine yoğunlaşıldı.

Bir açıklamada, Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg: “Yapay zeka ile oluşturulan içeriklerle insanları kandırmak isteyen kişi ve kuruluşlar, sistem açığını tespit etmek için pek çok yol arayacak. Sektörümüz ve genel olarak toplumun her bireyi için, onlardan bir adım önde olmanın yollarını aramaya devam etmemiz gerek” diye sözlerini tamamladı.

ABD Başkanı Joe Biden yapay zeka paylaşımlarında güvenlik olması için baskı yaptı

Meta, halizhazırda kendi yapay zeka ile görsel oluşturma aracıyla ortaya çıkan içeriklere “Yapay zeka ile yapıldı” filigranı koyuyor ancak sosyal medyada paylaşılan yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin çoğu başka platformlardan geliyor.

Adobe’un liderliğini yaptığı Content Authenticity Initiative de dahil olmak üzere bazı teknoloji sektörü ortaklıkları, standartları belirlemeye odaklı çalışmalar yapıyor. ABD başkanı Joe Biden, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriğe dijital filigran eklenmesi için yaptı. Bu sorun, Joe Biden’ın Ekim ayında imzaladığı idari kararnamenin konularından biriydi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir