İngiliz rekabet gözlemcisi Meta’ya, yarışma yönergeleri nedeniyle GIF paylaşım platformu Giphy’yi satması gerektiği söylendi.

Rekabet ve Piyasalar Kurumu Salı günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın İngiltere’deki sosyal medya kullanıcılarına ve reklamverenlere zarar verebileceğini söyledi. Meta, karara katılmadığını ve temyize gitmeyi düşündüğünü söyledi. Düzenleyici, şirketin Giphy’yi satın alma hamlesinin sadece Meta yararına olduğu ve bu durumun ilerleyen zamanlarda sosyal medya platformları arasındaki rekabeti iyice azaltacağı sonucuna vardı.

Anlaşmanın Giphy’yi görüntülü reklamcılık pazarında potansiyel bir rakip olarak hariç tuttuğunu da sözlerine ekledi. Bir grup, Facebook’un diğer platformların Giphy GIF’lerine erişmesini yasaklayarak veya kısıtlayarak diğer sosyal medya platformları üzerinde zaten önemli bir pazarlık gücünden yararlanabileceğini buldu.

Panel, bunun Facebook’a ait sitelere (Facebook, WhatsApp, Instagram) gelen trafiği artıracağı sonucuna vardı. Bu, Birleşik Krallık’ta sosyal medyada geçirilen zamanın %73’ünü oluşturuyor. CMA’ya göre Meta, Giphy’nin GIF’lere erişimini de değiştirebilir. Örneğin, Giphy GIF’lerine erişmek, daha fazla kullanıcı verisi sağlamak için TikTok, Twitter, Snapchat vb. gerektirebilir.

Reklam üzerindeki etkisi

Geçtiğimiz Mayıs ayında şirketler arasında anlaşmadan önce, Giphy kendi reklam hizmetlerini başlatmış ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere ABD dışına açılmayı düşündüğünü duyurmuştu. Giphy’nin reklamcılık hizmetleri, Dunkin ‘gibi şirketlerin markalarını görseller ve GIF’ler aracılığıyla tanıtmalarına izin verdi.

CMA, Giphy reklamcılık hizmetlerinin Facebook’un görüntülü reklamcılık hizmetlerine rakip olabileceğini ve aynı zamanda sosyal medya sitelerinden ve diğer reklamverenlerden gelen yenilikleri artırabileceğini buldu. Facebook, birleşme sırasında Giphy reklam hizmetlerini kapattı. Soruşturmayı yöneten bağımsız araştırma grubunun başkanı Stuart Mackintosh Salı günü yaptığı açıklamada, bu durumun özellikle İngiltere’deki 7 milyar sterlinlik (9.4 milyar dolar) görüntülü reklam pazarının yaklaşık yarısını Facebook’un kontrol etmesi nedeniyle endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Anlaşma, “Facebook’tan Giphy’yi satmasını isteyerek, milyonlarca sosyal medya kullanıcısını koruyor ve dijital reklamcılıkta rekabeti ve yeniliği teşvik ediyoruz” olacak. Sözleriyle açıkladı. Meta’nın Giphy’yi ne kadar süre satması gerektiği belli değil.

Bir Meta sözcüsü Salı günü yaptığı açıklamada, “Bu karara katılmıyoruz,” dedi. Kararı inceliyoruz ve temyiz dahil tüm seçenekleri değerlendiriyoruz” dedi. Crowell & Moring hukuk firmasının ortaklarından Peter Broadhurst, CMA’nın kararını önemli olarak övdü. “Bu, CMA’nın ilk kez büyük bir dijital teknoloji işlemini bloke etmesi ve İngiltere düzenleyicisinin benzer işlemleri izlemesinin yolunu işaretlemesidir. Bu karar ayrıca, CMA’nın sorunlar ve eleştiriler karşısında geri adım atmayacağını gösteriyor.” Say bir açıklamada belirtti. Yargı yetkisinin ötesinde ve kapsamın ötesinde – tam olarak ne anlama geldiği budur. Bu, CMA’nın gözden geçirilmesi gerektiğine inandığı işlem türüdür. ” ifadelerini kullandı.

Ağustos ayında CMA, Meta’nın (o zaman Facebook’un) Giphy’yi satın almasının sosyal medya platformları arasındaki rekabeti etkileyeceğini ve görüntülü reklamcılık pazarında potansiyel bir rakibi ortadan kaldıracağını geçici olarak belirlediğini söyledi. O sırada CMA, rekabet endişeleri nihayet onaylanırsa şirketin 400 milyon dolarlık sözleşmeyi geri çekmesini ve Giphy’yi satmasını gerektirebileceğini söyledi.

Anlaşma duyurulduğunda Facebook, Giphy’yi Instagram uygulamasıyla entegre etmeye devam edeceğini, böylece “insanlar kendilerini ifade etmenin doğru yolunu bulabileceklerini” söyledi.

CMA, Ekim ayında Facebook’a 50,5 milyon para cezası verdi ve tekrarlanan uyarılara rağmen Facebook’un “bu güncellemelerin kapsamını ciddi şekilde sınırladığını” söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir