Şok bir gelişme ile İngiltere’nin önde gelen telekomünikasyon şirketi, altyapı sisteminde Huawei ekipmanlarını kullanmaya devam etme kararı aldı.

Huawei firması; akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazların üretimiyle tanınırlığını arttırsa dahi, dünyanın en gelişmiş telekomünikasyon donanım üreticilerinden birisidir. Çin başta olmak üzere pek çok ülke için iletişim altyapısı ekipmanları üreten Huawei, Google hizmetlerine erişimindeki ambargo nedeniyle de zor günler atlatıyor.

Kuzey Amerika ve Avrupa’daki sayısız ülke, kritik altyapı sistemlerinde bulunan Huawei ekipmanlarının kullanımını yasaklayarak belirli bir süre içinde bu ekipmanların kaldırılmasını talep etmişti. Ancak, İngiltere’nin önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden British Telecom (BT Group) aksi bir karar alarak herkesi şaşırttı. BT Group, eski adıyla; British Telecom, İngiltere’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olarak önümüze çıkıyor.

Pazardaki payı yaklaşık %50 gibi yüksek sayılara ulaşan şirket, an itibariyle Huawei nedeniyle zor bir durumun altında kaldı. Milyarlarca dolar değerindeki ekipmanları içeren devasa bir alt yapıyı inşa etmek elbette kolay değil. Bundan kaynaklı olarak 2020’de İngiltere, telekomünikasyon şirketlerine Huawei ekipmanlarını yılın son gününe kadar kaldırma süresi vermişti. Ancak BT Group, bu süreyi ya karşılayamadı ya da bilinçli olarak karşılamak istemedi. Bu şu anlık bir merak konusu.

BT Group, Huawei ile devam kararı aldı

BT Group, Huawei ile devam kararı aldı!
BT Group, Huawei ile devam kararı aldı!

 Son verilere göre bu durum aslında çok da mühim değil. Zira şirket, ülkedeki Huawei 4G ve 5G veri ekipmanlarının büyük kısmının kaldırıldığını iddia ediyor. Geriye kalan ufak kesim ise 2G ve 3G bağlantılarını yönetmektedir. Bu bileşenleri değiştirmeme kararı, Huawei’yi savunmak adına değil, daha ziyade ticari düşüncelerle alınmıştır.

İngiltere’de mobil ağ şirketleri 2024-2025 yıllarında 3G ağlarını sonlandırmayı planlamaktadır. Bu duruma göre; BT Group bu ağlar için altyapıyı bilinçli olarak yükseltmeyi tercih etmemiştir. Şirket, birkaç yıl içinde kullanılamaz hale gelecek ekipmanlara milyarlarca dolar harcamamak da istememiş olabilir aslında. İngiltere hükümeti tarafından uygulanabilecek cezayı karşılamak, muhtemelen çok ama çok daha ucuz gelecektir. Ne yazık ki, sebebi ne olursa olsun, Huawei bir zamanlar önemli bir statü sahibi olduğu pazardan 1-2 yıl içinde tamamıyla silinecektir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir