Katlanabilir cep telefonu pazarındaki rekabet giderek artıyor. Son raporlarda Çin’in bu alandaki en büyük markasının Huawei olduğu açıklandı.

IDC, Çin’e özel olarak gerçekleştirdiği katlanabilir cep telefonu pazarı araştırmasını tamamladı. 2023 yılı itibariyle güncel durumu özetleyen IDC’ye göre sektör yıllık yüzde 114,5 oranında büyüme kaydetti. Etkinliğin arttığı katlanabilir cep telefonu pazarında markaların pazara sunduğu son modeller önemli bir ivme kattı. Huawei, Oppo ve Honor’un yeni katlanabilir cep telefonu  modelleri yakalanan büyümede önemli yere sahip.  IDC raporunda 2019 yılından beri sektörün büyümesini sürdürdüğüne dikkat çekilirken gelecek yıllarda sektörün daha yüksek rakamlara ulaşabileceği vurgulandı.

1000 Dolar Üstü Modellerde Düşüş Görüldü

Sektördeki önemli değişimlerden birisi de fiyat skalasında görüldü. 1000 dolar üzerinde olan modellerin satış payı yüzde 66.5’ye geriledi. Bir öneki raporda bu pay yüzde 81 olurken 400 dolar ile 600 dolar arasındaki segmentte yükseliş görüldü. Bunun en önemli nedeni ise ilgili segmentte iddialı modellerin geliştirilmesi oldu. Bu sayede tüketiciler daha uygun fiyatlı katlanabilir cep telefonu modellerine yöneldi. Katlanma prensibinde ise yatay katlanabilir modeller daha fazla tutuldu.

Huawei, Çin'in En İyi Katlanabilir Telefon Markası
Huawei, Çin’in En İyi Katlanabilir Telefon Markası olurken N3 Flip en çok satan model oldu.

Markalar Klasmanında Lider Huawei

Markalar sıralamasında ise zirve Huawei’nin oldu. Mate X5 lansmanı sonrasında daha fazla talep görmeye başlayan şirket, pazarda yüzde 37,4 oranında pay alarak sektör birincisi oldu. Huawei’yi takip eden diğer markalar ise yüzde 18.3 ile Oppo, yüzde 17.7 ile Honor, yüzde 11 ile Samsung ve yüzde 9,7 ile  Vivo oldu. Xiaomi yüzde 4.6, Lenovo ise yüzde 1.4 ile sıralamada yer alan diğer markalar arasında yer aldı. Samsung iddialı modellerine karşın Çin’de çok fazla kabul görmedi ve listede dördüncü olabildi. En çok satılan katlanabilir telefon ise N3 Flip olarak öne çıktı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir