Honda, ABD’de hidrojenle çalışan tek aracı olan Clarity’den vazgeçti ama otomobil üreticisi yakıt hücrelerinden vazgeçmiş değil.

Honda bugün yaptığı bir duyuruda şunu ifade etti: Bazı eski Clarity yakıt hücrelerini Los Angeles’ın hemen güneyindeki veri merkezi için bir yedek güç sisteminde kullanarak tekrar işe koyulacak.

honda1

Honda’nın yedek güç denemesindeki kullanılmış yakıt hücresi sistemleri bir zamanlar kullanılan Clarity’lere güç sağlıyordu. Bu araçların motorları elektrikle çalışmaktaydı. Ancak elektrik depolamak yerine elektrik yapıcı hidrojeni depoluyordu. Elektrik üretmek için hidrojen ve oksijeni birleştiriyordu. Honda’nın bu kullanılmış yakıt hücreleri, görünüşe göre bir elektrik kesintisi durumunda bir bilgisayar sunucusunu çalıştırabilecek kadar iyi çalışıyorlar. Honda’nın daha önce tesiste yedek güç için dizele güvendiğini söyleyebiliriz. 

Hidrojen yakıt hücrelerinin maliyetleri 

Elektrik üretmek için hidrojen kullanmanın sorunu; hidrojen kirli kaynaklardan geliyorsa (çoğu hidrojen yakıtının yaptığı gibi) yine de dolaylı olarak kirletici olmuş oluyor. Bunu düzeltmek, hidrojeni iletmek için gereken altyapının yanı sıra çok daha fazla yeşil hidrojen üretimi gerektirir. Bu nedenle bazı otomobil üreticileri hidrojenle çalışan araçların geleceğine inanmıyor; o yöntemi tercih etmenin çok fazla maliyetli olduğunu savunuyorlar.

Honda, bu adımla artık üretimde “yeni bir iş modeli” oluşturmayı hedeflediğini belirtti. Yine de pilot uygulama aynı zamanda şirketin yeni yakıt hücrelerinden bahsetmesi için uygun bir yol. Bataryalı elektrikli otomobiller ABD pazarına nüfuz ederken, Honda’nın hidrojeni gündemde kalmaya ihtiyacı var.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir