2022 yılının Eylül ayında Hollanda Merkez Bankası (DNB), bir kripto borsası olan Coinbase’ e lisans vermişti. Hollanda Merkez Bankası’ndan lisans alan Coinbase, ülke içerisindeki hizmetlerini yasal bir şekilde yürütme hakkı kazanmıştı. Fakat Hollanda Merkez Bankası daha sonra Coinbase Eylül ayından önce kayıtsız hizmet verdiği sebebiyle kripto borsası Coinbase’ ceza kesti. DNB’nin Coinbase’ e kestiği cezanın miktarı ise 3,3 milyon Euro oldu.

stronghollanda merkez bankasindan coinbasee buyuk cezastrong

Coinbase’e büyük yaptırım uygulandı

Merkez Bankasına göre Coinbase’in DNB’ye vergi ödememesi ve denetim devam ettiği için de başka herhangi bir maliyete katlanmak zorunda olmadığı sebebiyle de rekabet etme şansı kazandı. Merkez bankası 21 Mayıs 2020 yılında kripto hizmeti için yüksek kara para aklama ve terör finansmanı riskini önleme amacı ile kripto para borsaları ve diğer kripto hizmetlerini içeren sağlayıcılar için kayıt zorunluluğunu getirmişti. Merkez Bankasının bu hareketinin sebebi kripto işlemlerinin anonim olarak yapılmasının önüne geçmekti. Bu kayıt  zorunluluğunun yürürlükte olması, yasadışı finansal akış riskini Merkez Bankasının daha kolay takip etmesine olanak sağlar.

DNB tarafından belirtilen ihlallerleri Coinbase 15 Kasım 2020 ve 24 Ağustos 2022 tarihleri arasında uzun süre sürdürdü. Coinbase ise düzenleyici lisansını 2022 yılının Eylül ayında almıştı. Borsanın ceza vermesinin sebebi Coinbase’ in lisans almadan önceki aylarda yaptığı işlemler oldu. Merkez bankası tarafından Coinbase’ e para cezasına itiraz etmesi için birkaç hafta süre verildi. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir