Borsada güçlü bir yatırım portföyü oluşturmanın ilk adımı doğru hisse senetlerini seçmekten geçiyor. Tabii bu aşama şansa bırakılmayacak kadar önemli. Bu nedenle sana sağlam yatırımlar yapman için yol gösterici olacak bir rehber hazırladık. Yatırım yapacağın hisse senedini nasıl seçeceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!

Hisse senetlerine yatırım yapmak onlarca yıldır süregelen bir kazanç yolu. Yatırımcılarına kazandırması, güven atmosferi oluşturması ve ülkeler bazında ekonomiye katkı sunması hisse senetlerine yatırımı çekici kılıyor. Tabii her yatırım aracı gibi hisse senetlerinin de belli riskleri var. Bu riskleri en aza indirmenin yolu ise doğru hisse senedine yatırım yapmak. Bunu bilmek için bazı ipuçlarına ihtiyacın olabilir. İşte, hisse senedi seçerken göz önünde bulundurman gereken önemli detaylar!

1. Hisse Senedini Alacağın Şirketi Tanı

09HkUk3a09tPdpFtvQ5bvuAveviMbhPnzAnyhK F0Zh8uU5Y9kbOfwtoyDxYw1ZwOScIbxzneBc9eLG bEnsxoP9cBixcSos2ibje00oH5IyWk8X 6Zj0

Bir pasta düşün. En basit haliyle halka arz olunan şirketler borsada hisse senetlerini almanı ve dolaylı olarak bu pastadan bir pay elde edebilmeni sağlıyor. Tabii bu pay senedin mali değerine göre değişiklik gösteriyor. Borsada hisse senedi almadan önce bu değerin, yani pastanın sahibini tanıman gerekiyor. Peki, hisse senedini alacağın şirketi hangi yönlerden incelemelisin?

  • Hisse senedini alacağın şirketin sürekliliği olan bir sektörde faaliyet göstermesine dikkat etmelisin.
  • Şirketin mali bilançosunun pozitif olmasına özen göstermelisin.
  • Şirketin düzenli olarak büyüyor ve kâr elde ediyor olmasına dikkat etmelisin.
  • Şirketin yatırımcı ilişkilerinin iyi olup olmadığını göz önünde bulundurmalısın.
  • Şirketin imajı da çok önemli. Basında şirketten nasıl söz edildiğini dikkatle takip etmelisin.

2. Alacağın Hisse Senedinin Değerini ve Fiyatını Kontrol Et

XOVJUBsMi GcMucxbQcxmMBlLa34hNvQ2skvqZmuvHL0 qeNEgLKieDfmhXeRhqmX7lQD6hyvlmLjVdjEDwTwEeD1Lx hUZzyj3kJO50dQR2 JxDf5JkGzVIiM4id5LZ0I87XGJBWT5f88e3sG JNQ

Hisse senedi yatırımı yaparken çoğu alıcı fiyatı düşük hisseleri tercih etmeye özen gösteriyor. Bu kaide bazen kazandırsa da her şirket için aynı sonucu doğurmayabiliyor. Bu sebeple değer ve fiyat parametrelerinin yanı sıra şirketin kârlılık oranına da bakmalısın. Hisse senetlerinin kârlılığı fiyatın kazanca oranı (P/E) ile ölçülüyor.

Hızla büyüyen şirketlerin hisse senetleri bu büyümeye bağlı olarak daha pahalı fiyatlara yatırımcı bekliyor olabilir. Bu durumda yatırım yapmayı düşündüğün şirketin P/E oranını rakip kuruluşların hisse senetleriyle kıyaslamanda fayda var. Kârlılık oranı en çok artan hisseler mantıklı birer tercih olabilir. Bu konuda bilgi sahibi olmak için en çok artan hisseleri Midas canlı borsa ile takip edebilirsin.

3. Al Veren Hisseleri Takip Et

O1gzUvPbIQerZG7BDoFVCVVDsSu74AI5BwXVBLkOZh 8MI 609bJJdxhpMp8SpqghFZ5Ff0 f0MHU2J1BGei

Adından da anlaşılacağı gibi al veren hisse, alanında uzman analistlerin “al” tavsiyesi verdiği, yatırıma elverişli hisseler. Sen de al veren hisseler ile işlem yapmak için uzman analistlerin değerlendirmelerini okuyabilirsin. Ayrıca BIST 100 hisselerini sık sık takip etmende de fayda var. BIST 100 ile borsada en popüler ilk 100 hisse senedinin listesini görebilirsin.

4. Finansal Tabloları Okumayı İhmal Etme

gAjmbocUrcewtL8VdtgyFHVye49qENAF0Tm7GBGwu2x6oFKVvaIjdorGIy34tDCfmip7icnkp6HGgtG8ePadB9wiU7

Halka arz edilen birçok şirket üç aylık ve yıllık periyotlar halinde bilançolarını yayınlıyor. Bu detayları özellikle şirketlerin web sitelerinde yer alan yatırımcı ilişkileri başlığında görebilirsin. Finansal tablolarda baz alman gereken temel detay şirketin gelir gider dengesini sağlayabilmesi. Yani bir şirket gelirini yükseltirken giderini de kontrol altında tutabiliyorsa, o şirketin kârı yukarı ivmeli demektir.

Hisse senedinin nasıl seçileceğini bilmen sana kendi yatırımlarınla ilgili karar alma özgürlüğü tanıyacak. Bu özgürlüğün kaynağı ise bazı analistlerin yorumlarına bağlı kalmadan kendi borsa yatırımlarını şekillendirecek bilgi düzeyine ulaşman olacak. Tabii bu konunun üzerine eğilmen ve araştırmak için biraz zaman ayırman şart!

Midas yatırım hesabı ile seçtiğin hisse senetlerine kolayca yatırım yapabilirsin. Midas ile al veren hisselere, BIST 100 verilerine ve canlı takip ekranına kolayca ulaşabilirsin.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir