Hertz yani kısaca Hz nedir? Bu yazımızda internet kullanıcılarının sık sık karşısına çıkan Hertz ile ilgili merak edilen sorulara yanıt vermeye çalıştık.

Monitörlerde Hz nasıl ayarlanır?

Bir frekans birimi olan Hz, teknolojik cihazların hayatımıza girdiği dönemden bu yana özellikle görüntü teknolojisinin gelişmesiyle birlikte konuşulmaktadır. Birçoğumuz Hz terimini ekranlarda görüyoruz, ancak bu sadece ekranlardaki görüntülerle ilgili değil, özellikle müzik endüstrisinde sesle de ilgilidir.

Hz sayısı özellikle monitörlerde oyuncular için vazgeçilmez olabilir. Frekans, bir işin gerçekleştirildiği saniyedeki zaman birimidir. Hertz bir frekans birimidir. başına devir sayısı ikinci adı Hz. Peki Hertz ne anlama geliyor, ne işe yarıyor? Gelin detaylı bir şekilde inceleyelim;

Hertz ne anlama geliyor?

Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz’in adını taşıyan birim, yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Frekans birimi olan Hertz’in kısaltması “Hz” dir. Türkiye’de; Ayrıca “saniyede yenileme hızı” olarak da adlandırılır. Hz miktarı ülkenin doğasına göre değişir. Ülkemizde ve dünyada genellikle 50-60 Hz arasında kullanılmaktadır. Ağlarda ve cihazlarda kullanılan Hertz, sayı arttıkça daha fazla görüntü kalitesi sağlayabilir.

Hz ne işe yarar?

Tanım başına bir yenileme hızı olduğundan bahsetmiştik. Hertz sayısı arttığında Satılan ekipmanın fiyatı da arttı. hertz ne demek Başlığımızda ülkemizde ve dünyada Hz sayısı 50-60 demiştik. Bu şu anlama gelir: 240 Hz televizyonda gördüğünüz yayının 50 ile 100 Hz arasında değiştiğini söylüyor. Elbette bu durum bazı nedenlerden dolayı değişebilir. Yani diyelim ki 240Hz bir televizyonunuz var, 240Hz bir görüntü istiyorsanız cihazınıza ulaşan frekansların da 240Hz olması gerekiyor.

Hertz kimler için önemlidir?

Hz günlük kullanım için o kadar önemli olmayabilir. Tabii ki, bu kullanıcı deneyimine bağlıdır. Ekrandaki hareketlerin daha anlaşılır olması için hertz sayısının aynı olması gerekir. Ekrandaki hareketleri daha anlaşılır hale getirmek istiyorsanız. Yüksek Hz frekansına sahip bir cihaz seçmelisiniz.

Günlük kullanımda Hz dikkatimizi çekmez. Ancak oyuncular için aynı şeyi söyleyemeyiz. Özellikle çevrimiçi FPS oyunlarında Hertzes, oyuncuların performansını etkiler. Oyuncular için her saniyenin önemli olduğu FPS oyunları, oyundaki performanslarını belirler. Hertz seviyesi ne kadar yüksek olursa, oyun o kadar iyi puan alır.

Aşağıdaki videoda görüntüdeki Hz farkının nasıl değiştiğini ve kaç Hz olabileceğini görebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir