Google, hızlı ve daha iyi bir deneyim için tercih ettiği AMP sayfa teknolojisini artık kullanmayacak. Yeni güncelleme ile birlikte sistem iptal edilecek.

Google AMP için yolun sonu görüldü. Çeşitli eklentilerle desteklenen teknoloji, Google tarafından teşvik ediliyordu. Ancak önümüzdeki hafta itibariyle yeni bir güncelleme ile birlikte Google AMP kullanımdan kaldırılacak. AMP eklentisini kullanmayacak olan Google, aram sonuçlarında da AMP sayfalarına yönelik getirdiği kriterleri kullanmayacak. Böylece AMP ile AMP kullanmayan siteler gibi bir ayrım da kalmayacak. Mobil odaklı olarak geliştirilen ve web site sahiplerinin kullanması için zorlanan bir teknoloji için böylesine bir karar alınması, sektörde sürpriz bir etki yaptı.

İlk Adım Gelmişti: AMP Simgesi Kaldırılmıştı

Google geçtiğimiz aylarda sessiz sedasız bir şekilde AMP simgelerini arama motorlarından kaldırmıştır. Şimdi ise tüm yayıncılara mesajlar göndererek AMP için alınan yeni kararları duyurdu. Gönderilen mailde şöyle denildi;

“[Sayfa deneyimi] güncellemesinin bir parçası olarak, önümüzdeki haftalarda Google Haberler uygulaması web içeriği desteğini geliştirecek. Bununla beraber dünya çapındaki sitelerden artık AMP olmayan içerikler gösterilmeye başlayacak. Bunu etkinleştirmek için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.”

Mevcut durum AMP kullanmayan web siteleri için çok daha cazip bir fırsat sunacak. Çeşitli gerekçelerle teknolojiyi kullanmak istemeyen web site sahipleri böylece arka planda kalmayacak ve içerikleriyle eşit bir şekilde öne çıkabilecek.  Google News ve Keşfet gibi bölümlerde de AMP teknolojisi kullanılmayacak. Sitelerin mobil hızı ile yeniden derecelendirilmesi ve buna göre sıralama alması bekleniyor.

Yeni teknolojisinin ve güncellemenin ne zaman piyasaya sunulacağı bilinmiyor. Ancak önümüzdeki günlerde AMP için yeni bir açıklamanın yapılması ve resmi olarak gelişmenin duyurulması bekleniyor. Resmi duyuru ile birlikte yeni dönemdeki kriterler ve şartlar daha net bir şekilde öğrenilebilecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 replies on “Google’dan AMP sayfalar için yeni dönem başlıyor!”

  • 8 Aralık 2022 at 12:16

    1. sebebi 5G teknolojisi olabilir. 4G bağlantısından daha hızlı olacağı için 5G yeterli olur diye düşünülmüş olabilir. Zaten AMP mantığı hızlı makale , bağlantınız yeterince hızlı olursa normal bir web sayfasını da amp gibi hızlı açabilir.
    2.sebebi Google’ın yeni web teknolojisi
    bana göre amp çok iyiydi..
    saygılar..

  • Antalyalı Nedim
    14 Mart 2023 at 23:45

    Yazık olmuş, amp hızlı sayfalar çok yarırlıydı bence. Yeni sayfalar daha iyi olması dileğiyle