Google tarafından yapılan son açıklamada 2.6 milyar Chrome kullanıcısı, şifre güvenliği noktasında uyarıldı.

Teknoloji şirketi Google’ın en gözde ve popüler ürünlerinden bir tanesi olan Google Chrome, zaman zaman güvenlik açıkları nedeniyle kullanıcıları riske atabiliyor. Böyle bir durumun yaşanması halinde Google tarafından sık sık uyarılar yapılırken, bu konuda yeni bir uyarı daha gerçekleştirildi. Google tarafından yapılan resmi açıklamalarda 2.6 milyar Chrome kullanıcısının dikkatli olması gerektiği ve Google tarafından geliştirilen güvenlik önlemlerinin uygulanmasının önerildiği ifade edildi.

“Milyarlarca şifre saldırıya uğradı”

Google tarafından yapılan açıklamaya göre milyarlarca şifre şu anda saldırıya uğramış durumda. Parolaların aynı ya da basit olması nedeni ile güvenlik riskinin arttığını söyleyen Google, parolaların hatırlanması zor olduğundan dolayı kullanıcıların farklı servislerde aynı parolaları kullandığını ve bu durumun da bilgisayar korsanları için durumu çok daha kolay hale getirdiği söylendi.

Google’ın bu konudaki en önemli uyarısı ise kullanıcıların daha güçlü ve benzersiz şifreler kullanması. Farklı servislerde aynı şifrenin kullanılmamasını isteyen Google, aynı zamanda şifre yöneticisi gibi güvenli uygulamalardan alınacak destekler ile şifrelerin güvenli bir şekilde depolanabileceği ve böylece kullanıcıların daha güçlü şifreler kullanarak bu saldırılardan kendine koruyabileceği ifade edildi.

Google, şifre yöneticisi ile şifrelerin güvenli bir şekilde tutulmasını ve farklı cihazlar kullanılsa dahi kullanıcıların Google oturumu açtıktan sonra şifrelerini otomatik bir şekilde kullanabilmesini sağlıyor. Şifre yöneticisinde şifre kontrolü olarak farklı araçlar da bulunduğundan dolayı Google kullanıcılar için herhangi ek bir programa gerek kalmadan şifrelerin güvenli bir şekilde depolanmasına imkan tanıyor. Konu ile ilgili Google’dan Jennifer Pullman tarafından yapılan açıklamalarda da mevcut risklere dikkat çekildi ve şöyle denildi; “Lansmanımızdan bu yana ilk denememize 650 binden fazla kişi katıldı. Yalnızca ilk ayda 21 milyon kullanıcı adını ve şifreyi taradık. 316 binden fazlasını güvensiz olarak işaretledik.”

“Şifrelerinizi değiştirin”

Açıklamanın son bölümünde Google, tüm kullanıcıların şifrelerini değiştirmesinin riske karşı etkin bir çözüm sunacağını söyledi. Güvenlik için şifre değişikliği sırasında iki faktörlü doğrulama gibi farklı güvenlik araçlarından da yararlanılmasını isteyen Google, böylece milyarlarca kullanıcı için önemli bir güncelleme ve mesaj yayınlamış oldu. 

Google’da şifre güvenliği nasıl kontrol edilir?

Şifrelerin güvenliği olup olmadığını kontrol etmek isteyenlerin de yapabileceği bazı işlemler var. Google’ın basın açıklamasına göre yapılması gereken işlemler şöyle;

“Tarayıcıyı açın ve Ayarlar’a gitmek için sağ üst köşeye tıklayın. Daha sonra şifre seçeneklerine gitmek için anahtar sembolüne tıklayınız. ‘Kayıtlı Şifreler‘ adlı bölüm giriş bilgilerinizi kaydettiğiniz tüm web sitelerini içeriyor. Ardından ‘Şifreleri kontrol et‘e tıklayın. Chrome, bilgilerinizi tarayacak ve bunların güvenli olup olmadığını size bildirecek. Ayrıca, şifrelerinizin zayıf olup olmadığını da size söyleyecek.”

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir