Arama motoru Google, 18 yaşından küçükler için yeni bir özellik geliştirdiğini açıkladı. 

Teknoloji dünyasında başarılı bir yere sahip olan Google, 18 yaşın altında olan kullanıcılar için yeni bire güvenlik özelliği sundu. Dünyanın en çok kullanılan arama motoru sayesinde kullanıcıların bilgiye ulaşması adeta saniyeler alıyor. Artık elde edilen bilgilerin bir kısmı dezenformasyona maruz kalırken bazıları ise güvenliğin tehlikeye girmesine sebep olabiliyor. BU sebeple de şirket, reşit olmayan kullanıcılar için bir takım yeni özellikler sundu.

18 yaş altındaki kullanıcılar görüntüleri kaldırabilecek

ABD merkezli teknoloji şirketi Google tarafından başlatılan bu yeni özellik oldukça önemlidir. Çünkü yeni bir sekme ile beraber, arama motorunda çocukların güvenliği daha üst seviyede tutulacak. Aramalarda yer alan 18 yaşından küçük olan kullanıcıların görüntüleri artık kolaylıkla kaldırılabilecek. Google, 18 yaş altında olan çocuklar için başlattığı özelliğin ayrıntılarından söz etti. Bu özellik ilk olarak Ağustos ayında kullanıcıların karşısına çıktı. Fakat Ağustos ayında yapılan duyuruya göre çocuklar sadece reklam hedeflerinden uzak tutuluyordu. Yapılan yenilikler ile beraber şirket artık bunu daha da yaygın hale getiriyor.

17 11

Yeni yayımlanan bir yardım sayfası ile beraber herkes görüntüsünü kaldırmayı işlemlerini gerçekleştirebilir. Başvuru sahipleri, arama sonuçlarından kaldırılmasını istedikleri resimlerin URL’lerini, bu resimleri ortaya çıkarak arama terimlerini, reşit olmayan kişinin adını ve yaşını yazması zorunlu tutulacak. Aynı zamanda başvuru sahibi ebeveynler, vasi olan kişiler ve  yasal temsilciler olabilir. Bunun yanı sıra The Verge tarafından yapılan haberlere göre bu tarz kaldırma taleplerinde Google’ın hangi kriterler doğrultusunda hareket edeceğiniz söylemek zordur. Google, “kamu yararı veya haber değeri dışında” reşit olmayan kişilerin görüntülerini kaldıracağını dile getiriyor. Avrupa Birliği’nin “unutulma hakkı” yasasını içerek tartışmalı davalar içerisinde görüldüğü üzere, bu terimlerin farklı durumlarda nasıl uygulanacağı hakkında yorum yapmak oldukça zordur. 

Aynı zamanda Google tarafından yapılan açıklamalara göre, görüntülerde yer alan kişi başvuru sırasında 18 yaşından küçük olmalıdır. Yani 30 yaşındaki biri 15 yaşındayken çekilmiş olduğu fotoğrafı kaldırmak için herhangi bir başvuruda bulunamaz. Google, bir görüntüyü arama sonuçlarından web’de kaldıramayacağının da altı çiziliyor. Şirket, başvuru sürecine dahil olanların web yöneticisiyle iletişim halinde olmasını önerdi. Bu özelliğe ek olarak Google, belirli bir tarzdaki zararlı olan içeriğin kaldırılmasını talep etmek adına halihazırda farklı yöntemler vardır. Bunlar, rıza dışında olan görüntüler, sahte pornografi, finansal veya tıbbi bilgiler ve ev adresleri ve telefon numaraları da içinde olmak üzere “doxxing” bilgilerini kapsıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir