Rusya, Amerikalı teknoloji dünyasının lider isimlerinden Google, 4,5 milyon TL’lik ceza ile karşı karşıya kaldı. Şirket yetkilileri bu cezanın ödendiğini dile getiriyor. 

Google, son günler içerisinde sunmuş olduğu akıllı cep telefon serisi olan Pixel’ler ile kendi üretimi olan işlemciler ile sık sık adından söz ettiriyor. Fakat şirketin başı Rusya ile büyük bir sıkıntı. Moskova, teknoloji dünyasının başarılı ismi Google’a, ülke içerisinde elde etmiş olduğu gelirinin yüzde 1 oranı kadar ceza kesti. 

Moskova’dan Google’a 32 milyon Ruble ceza kesildi

Bugün Google ile Rusya arasında gerçekleşen görüşmelerin ardından, 32 milyon Ruble’nin (455 bin dolar) üstüne çıkan bir ceza kesildiği bilgisine ulaşıldı. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgilere göre, Moskova, Google’a ülke içerisinde yasaklanmış olan içerikleri arama motoru ve YouTube üzerinden kaldırmasını dile getirdiği halde şirket konuyla ilgili gerekli olan hamleleri yapmadı. Bu durumun ardından da Google’a yıllık gelirinin yüzde 1 oranında bir ceza verilmesi kararı alındı. Ülkenin haber ajanslarından elde edilen bilgilere göre, Rusya’nın dış müdahaleyi araştırmak adına kurduğu özel komisyonunun liderliğini üstlenen milletvekili Vasily Piskarev, Google yetkililerine diyalog kurulması çağrısında bulunuldu. Ardından ise şirket, adına kesilen bu cezanın tamamını ödedi.

29 3

YouTube‘un EMEA‘daki devlet yetkilileriyle iletişim kurmak konusunda sorumlu Marco Pancini yapmış olduğu paylaşımda, Google’ın tüm yaptırımların karşılığını zamanında yaptığı dile getirildi. Aynı zamanda şirketin iletişim departmanındaki düzenleyicisi Roskomnadzor da yaptığı açıklama ile bu yıl için kendilerine kesilen bu cezanın 32.5 milyon Ruble olduğunu dile getirdi. Interfax’a göre, Raskomnadzor Amerikalı şirkete, YouTube platformunun hızını düşürmek konusunda etkili olacak kapasiteye sahip olduğunu belirtti. Fakat bu şekildeki idari önlemlerin şu an için gerekli olmadığını dile getirdi. Yani Google tarafından konuya dair göz dağı verildi. Bunun üzerine ise Pancini, Google’ın 2020 yılında Rusya’dan gelen içerik silme isteklerinin yüzde 96.2’sinin gerçekleştirildiğini dile getirdi. Üstelik sadece bu yılın ilk iki çeyreğinde 500 bine yakın videonun da kaldırıldığını dile getirdi. 

Rusya hangi içeriklerden memnun değil?

Rusya’nın özellikle uyuşturucu bağımlılığı ve tehlikeli öğelere teşvik eden içeriklerin kaldırılmasını istediği dile getirildi. Aynı zamanda bir takım ev yapımı patlayıcılar ve aşırılıkçı grupların terörü desteklemek adına platforma yüklenmiş olan propaganda videolarının da kaldırılarak, küçük yaşta olan kullanıcılar tarafından izlenmesinin önüne geçeceğin belirtildi. Geçtiğimiz yıl içerisinde Türkiye ve Google arasında da buna benzer bir durum yaşanmıştı. Uzun bir süre ofis açıp yetkili konumlandırılması talep edilen şirketlerin tamamı için toplu bir şekilde ceza kesilmişti. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir