İnternet devi Google, üretken yapay zeka sohbet botu Gemini’yi tanıttı. OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT adlı yapay zeka herkes tarafından ilgi görmesi ayrıca arama motorunun yerine geçebilme tehlikesi Google’ı tedirgin etti. Google yıllardır yatırım yaptığı yapay zekaya daha da yoğunlaştı. Türkiye’de de kullanıma açık olan yapay zeka sohbet botu Bard’ı çıkardı. Bunun üzerine Google SEO’su Sundar Pichai, şirketin çeşitli çalışma gruplarından ‘aceleye getirildi’ eleştirisni aldı. Bard, Google için yapay zeka döneminin ilk öncüsüydü. Bugün ise firmanın uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve heyecanla bahsettiği yeni yapay zeka modeli Gemini duyuruldu. 

Yapay zeka Gemini üç farklı sürüme sahip

Yeni yapay zeka modeli Gemini, Gemini Nano, Gemini Pro ve Gemini Ultra şeklinde üç farklı sürümle geliyor. Her sürümün farklı kullanıcı kitlesine hitap etmesi, yapay zeka kullanıcılarının işini kolaylaştıracağı düşünülüyor. 

Gemini Nano: Gemini Nano sürümü direkt olarak android telefonların içinde yer alacak. Kullanıcılar yapay zeka Gemini’ye internetsiz bir şekilde hızlı ulaşım sağlayabilecekler.

Gemini Pro: Gemini Pro internet bağlantısı dahilinde Nano’dan çok daha geniş kapsamlı olacak. Ayrıca Google Bard olmak üzere birçok yapay zeka modeline güç verecek. 

Gemini Ultra: Google’ın yarattığı en güçlü yazılımlardan biri olan Ultra sürümü, çoğunlukla veri merkezleri ve kurumsal alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmış. Gemini Ultra, hem dünya bilgisini hem de problem çözme yeteneklerini test etmek için matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp gibi 57 konunun birleşimini kullanan MMLU (büyük çoklu görev dil anlayışı) konusunda çok başarılı. Google, karmaşık konulardaki ayrıntıları ve akıl yürütebildiğini iddia ediyor.

Google'ın yeni yapay zekası Gemini

Google geliştirilen yeni yapay zekayı, ilk olarak kendi abonelerine uygulamalarında kullanmak için Google Cloud üzerinden lisanslamayı düşünüyor. 13 Aralık tarihinden itibaren geliştiriciler ve kurumsal müşteriler, Gemini Pro sürümüne Google Cloud Vertex AI veya Google AI Studio Gemini API aracılığıyla erişim sağlayabilecek. Gemini şimdilik sadece İngilizce dilinde kullanılabiliyor ancak daha sonra aralarında Türkçe’nin olduğun çok sayıda dil seçeneği eklenecek. 


Google’ın gururla duyurduğu, yeni üretken yapay zeka sohbet botu Gemini şimdiden ilgililerini heyecanlandırmış görünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir