Google ve Meta arasında bir 2018 iş ilanı, Amerika Birleşik Devletleri’nde Google’a karşı açılan bir davada ortaya çıktı.

Son yıllarda devlet, teknoloji devleri üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmaya başladı. Google ve Meta (eski adıyla Facebook) gibi sektör lideri denilebilecek şirketler, tekelleşmeyi önlemek için açılan haksız rekabet davalarına maruz kalıyor. Bu vakaların sayısı arttıkça ortaya çıkan bilgiler endişe verici.

Google’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir ön araştırması, 2018’den itibaren ana şirketler Alphabet ve Meta arasında bir reklam anlaşmasını ortaya çıkardı. Teksas Başsavcısı Ken Paxton’ın öncülük ettiği ve birkaç eyaleti kapsayan bir davaya göre Google, yıllar içinde yayınladığı reklamlarla Facebook’a karşı agresif bir şekilde ayrımcılık yapıyor.

Google ve Meta CEO’sundan imza

Aslında, bu sorun ilk kez meydana gelmiyor. Daha önceki belgelere göre anlaşma, Meta’nın Mark Zuckerberg’den sonraki üst düzey yöneticisi Sheryl Sandberg tarafından imzalanmıştı. Ancak mahkemeye sunulan mevcut başvuruların Sandberg tarafından yeterince imzalanmadığı ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in onayını gerektirdiği ortaya çıktı.

Fransa Meta ve Google’a ceza kesti

Mahkeme belgesine göre, Meta’nın operasyon müdürü Sheryl Sandberg, bu işbirliğini Google arama sonuçlarındaki Facebook reklamlarından olumlu bir ayrım olarak görüyor ve bunu da şu sözlerle açıklıyor “stratejik açıdan çok büyük bir sorun”.

Ayrıca Alphabet CEO’su Sundar Pichai ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in anlaşmayı bizzat imzaladıkları da belirtiliyor.

“Sözleşme hukuka aykırı değildir”

Her iki şirket de işlemin yasa dışı olduğunu reddetti. Google sözcüsü Peter Schottenfels konuyla ilgili yaptığı açıklamada dosyanın yanlış bilgilerle dolu olduğunu söyledi. Bir sözcü, Pichai’nin Meta ile imzalanan onay sözleşmesinin ayrıntılarını bilmediğini iddia ederek, her yıl CEO onayı gerektirmeyen yüzlerce sözleşme imzaladığını açıkladı.

Öte yandan Metafront deklarasyonu ertelenmedi. Şirketin bir sözcüsü, Meta’nın reklam rekabetini yoğunlaştırmaya yardımcı olabilecek bu tür anlaşmaları sık sık yaptığını paylaştı. Ayrıca bu tür iş ilişkilerinin meta reklamcılara değer kattığını söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir