Google ve Facebook, Apple’ın gizlilik önlemlerini aşmak adına harekete geçti. İki dev şirketin reklamcılık konusunda iş birliği içerisinde hareket ettikleri ortaya çıktı. 

Google ve Facebook, sürpriz bir iş birliği ile gündemde adından söz ettiriyor. Son dönemler içerisinde gizlilik ile ilgili olarak davaların sayısı saymakla bitmeyecek cinstendir. Teknoloji devi de bu konuda mimlenen isimlerden. Özellikle ise Apple’ın önlemlerinin önüne geçmeye çalışan Google, söz konusu iddiaların merkezinde yer alıyor. Aralık 2020’de açılan bu davanın detaylarında ortaya çıkan bir hamle ise gündemde adeta şok etkisi yarattı. Taraflardan ise şu an için resmi bir açıklama yapılmamış olsa da davanın gidişatı şimdiden merak edilen konular arasındadır. 

14 5

Google ile Facebook, Apple’a karşı önlem almaya çalışmış

Yapılan ihaleleri kötüye yönlendirmemek adına gizli anlaşmalar gerçekleştirdiği iddiası ile suçlanan Google, görüldüğü üzere en büyük rakibi ile el sıkışmış durumdadır. Öyle ki konuyla ilgili olarak elde edilen bilgilere göre şirket, Facebook ile çevrimiçi bir şekilde reklamcılık konusunda rekabet içerisinde yer almak yerine, belli başlı konular ile ilgili olarak iş birliği içerisinde hareket etmeyi tercih etmiştir. Bu konu ile ilgili olarak çalışmalarına devam eden ikili, gizlilik ile ilgili olarak önemli önlemleri olan Apple’ı hedef noktasına koymuştur. Birlik içerisinde çalışarak Facebook’un engellenen çerezleri üzerinden kullanıcılarını takip etmeye başlayan Googlei Apple tarafından kullanıcılarına sunulan gizlilik ile ilgili konularda alt etmeyi başarmıştır. 

14 8

Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgilere göre iki firmanın SDK entegreleri sırasında yapılan çapraz paylaşım, radarında söz etmiştir. Yayımlanan raporda, Google tarafının, Facebook kullanıcı verilerine ulaşma imkanına sahip olduğu dile getiriliyor. Aynı zamanda şirketlerin, yayıncılara da büyük zararlar verdiği de dile getirildi. 2021 yılının yaz aylarında yeni duyurduğu Uygulama Takip Şeffaflığı programı ile beraber, kullanıcı yetkilerini daha da geliştiren Apple, uzun bir süre tartışmaların odağında yer aldı. Birçok reklam şirketinin bu hamlenin ardından yapmış oldukları bu gelişmeler, şirketi farklı önlemler almaya yöneltebilir. 

Şu an için güvenlik önlemleri konusunda manipüle ettiği ortaya çıkarılan Google’ın hamleleri bunlarla da sınırlı değildir. Öyle ki şirketin, Federal Ticaret Komisyonu tarafından önerilen çocuk güvenliği öncelikli önlemlerinin de önüne geçmeye çalıştığı öğrenildi. Şu an için üç büyük şirketten de herhangi bir açıklama yapılmazken, ilerleyen dönemlerde işlerin daha da sorunlu olabileceği düşünülüyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. Ancak ilerleyen günlerde daha detaylı bilgiler elde edilebilir. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir