Google, Rus yetkililerin banka hesaplarına el koymasının ve şirketin ülke içerisinde yapılan faaliyetlerini devam ettirebilmesi neredeyse imkansız hale getirmesinin ardından Rusya’da iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı. 

Bir Alphabet Group şirketi olan Google’ın Rusya’daki yan kuruluşu, yetkililerin banka hesabına el koymasının ardından, Kremlin’in Rusları Ukrayna’nın ülke tarafından işgal ile ilgili bilgilerden mahrum bırakma kısmındaki baskısının belirgin bir şekilde artmasıyla beraber iflas başvurusunda bulunmayı da planlıyor. Google’ın Rus kolu, 2021’de Rusya’da 134,3 milyar ruble (2 milyar dolar) kazandığını ve 100’den daha fazla işçi çalıştırdığını dile getirdi. Bir Google sözcüsü Reuters’e vermiş olduğu söyleşide, son zamanlar içerisinde Google’ın Rus banka hesabına el konulmasının “Rus merkezli çalışanları işe almak ve ödeme yapmak, tedarikçilere ve satıcılara ödeme yapmak ve diğer finansal yükümlülükleri yerine getirmek dahil olmak üzere Rusya’daki ofisimizi işletmemizi imkansız hale getirdiğini” dile getirdi.

Rusya’da Google hizmetleri kullanılmaya devam edecek

Google’ın Rusya şubesi, Moskova’nın yasadışı saydığı içeriği kaldırmaması ve belirli Rus medyasının YouTube’a erişimine kısıtlama getirmesi sebebiyle birkaç aydır Rusya’da baskı altındaydı. Önek vermek gerekirse Rusya, Google’ı yalan haber yaymakla ilgili suçlamış ve 126.000 avro para cezasına çarptırmıştı. Rusya, Ukrayna’daki savaş ile ilgili olarak “güvenilmez” bilgiler yaydığı için Google News’i yasaklamış olsa da, Kremlin şu ana kadar şirketin hizmetlerine erişimi tamamen engelleyemedi.

Diğer daha pek çok şirket gibi, Google’da bu ülkenin Şubat ayı içerisinde Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Rusya’daki ticari faaliyetlerinin çoğunu askıya aldı. Buna be iflas başvurusuna rağmen şirket, şu an için Ruslara Google Arama, YouTube, Gmail ve Haritalar gibi ücretsiz hizmetlere erişim sağlamaya devam edecek. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

Apple’dan engelliler için özellikler

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir