Google’ın işletim sistemi olan Android’in uygulama mağazası Google Play Store için önemli bir karar alındı. Söz konusu mağaza için önemli bir dönem başlarken, birçok soru işareti de ortaya çıkıyor. Hatırlayacak olursak Apple’ın geçtiğimiz dönemlerde App Store için yeni bir dönem başlatmıştı. Şirket bu yeni dönemi “Ap Store verilerinizin nasıl kullanılacağını haber verir” olarak açıklamıştı. Ayrıca şirket “App Store’daki 1,8 milyondan fazla uygulamanın her biri, katı gizlilik yönergelerine uymak ve verilerinizi nasıl kullandığını açıklamak zorundadır. Bir uygulamayı indirmeden önce gizlilik etiketini inceleyebilir, böylece uygulamanın size uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz.” Açıklamasında bulunmuştu. Şimdi ise Google’dan benzeri bir hamle geliyor ve Android uygulama mağazası olan Google Play Store için benzeri bir sistemi devreye sokmaya hazırlanıyor. Bu yeni dönem ise 20 Temmuz itibariyle her uygulama için zorunlu hale gelecek.

Google Play Store’da önemli gizlilik politika güncellemesi

64

Bu noktada ise Google şu sözleri ifade ediyor: “Önümüzdeki günlerde, geliştiricilerin Play Console’daki bir formu doldurarak uygulamalarının gizlilik ve güvenlik yöntemleri hakkında bizi bilgilendirmeleri zorunlu olacaktır. Bu bilgiler Google Play kullanıcılarının uygulamanızı indirmeden önce, kullanıcı verilerinin nasıl toplanıp paylaşıldığını anlamalarına yardımcı olmak üzere uygulamanızın mağaza girişinde gösterilecektir. Temmuz 2022’ye kadar tüm geliştiricilerin, Google Play’de yayınladıkları uygulamalarda kişisel ve hassas kullanıcı verilerini nasıl toplayıp işlediklerini beyan etmeleri, ayrıca bu verileri korurken kullandıkları güvenlik yöntemleri (ör. şifreleme) hakkında ayrıntılı bilgi vermeleri zorunludur. Buna, uygulamalarda kullanılan tüm üçüncü taraf kitaplıklar veya SDK’lar üzerinden toplanan ve işlenen veriler dahildir.”

Bu yenilik ve süreç bazı durumlardan ötürü tepkilere sebep oluyor. Yeni dönem ile beraber Play Store’da yer alan uygulamaların “uygulama izinleri” göstergesi kaldırılıyor. Google normal şartlarda uygulamaları otomatik bir sistem ile kendisi tarıyor ve istenecek izinleri uygulamayı indirmeden net olarak ifade ediyordu. Ancak yeni durumda bu geliştiriciye kalacak ve belirli noktalarda gerekli bilgi direkt olarak geliştirici tarafından yazılacak. Ancak bu noktada ise geliştiricilerin hangi izinleri istediği noktasında yalan söyleyip söylemediği gibi durumlar akıllara geliyor. Google ise geliştiricilere konu hakkında şu uyarıda bulunuyor:

Uygulamanızın Google Play mağaza girişinde eksiksiz ve doğru açıklamalar yapma sorumluluğu yalnızca size aittir. Google Play’de uygulamalar tüm politika koşulları açısından incelenir. Bununla birlikte, kullanıcı verilerini nasıl işlediklerine dair tanımlamaların geliştiriciler adına Google Play tarafından yapılması mümkün değildir. Veri Güvenliği Formu’nu doldurmak için gereken bilgilerin tamamı yalnızca sizde bulunur. Google tarafından uygulamanızın davranışı ile açıklamalarınız arasında tutarsızlık tespit edilmesi halinde, yaptırım işlemleri de dahil olmak üzere gerekli işlemler gerçekleştirilebilir.“

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir