Google, Rusya’da uygulanan yaptırımların listesini her geçen gün genişletmeye devam ediyor. Bu kez sınırlama, Google Play Store’undan satın alınmış veya satın alınabilecek ücretli uygulamalarını da kapsıyor. 

Yeni yönergelere göre ise, geliştiriciler artık Rusya’da ücretli olarak sunulan uygulama güncellemeleri sunmayacak. Aynı zamanda, kullanıcılar artık platformda maliyetli olan uygulamaları satın alamaz veya indirme işlemini gerçekleştiremez. Ülkede sadece ücretli hizmetler ve oyunlar normal bir şekilde çalışmaya da devam edecek. Bu, akıllı cep telefonlarına uygulama satın almış ve indirmemiş olan kullanıcıların süresiz bu uygulamalara erişim sağlanamadığı anlamına geliyor. Buna ek olarak ise, güncellemelerin olmaması performansın düşmesine sebep olabilir ve hatta bazı araçların da çalışmasına engel olabilir. Şirkete göre ise tıkanma “uyum”, yani yerel kural ve düzenlemelere uyum nedeniyle oldu.

Yaptırımlar devam ediyor

google play rusyada ucretli uygulamalara guncelleme ve indirme yasagi getirdi

Davayı desteklemek adına şirket, geliştiricilerin, acil kullanım amaçlı olarak bir yardımcı program olması halinde, Rus Google Play Store’dan kaybolmasını önlemek istiyorlarsa, ödeme yenilemelerini geciktirmelerini veya uygulamayı ücretli hale çevirmenin uygulamaya dönüştürmelerini önermektedir. Bu, şirketin karşı karşıya gelmesi için ilk tutumu değildir. Mart 2022’de, Başkan Vladimir Putin tarafından emredilen işgalin başlamasının ardından kısa bir süre sonra Google, ülke içerisinde savaşın sona ermesine yönelik yaptırımların bir parçası olarak Google Play Store’daki ödemelerin askıya alındığını duyurdu. Şirket aynı zamanda Ukrayna’daki Rus kaynaklı siber saldırıları da takip ediyor.

Rusya’ya karşı yaptırım uygulayan şirketler

YouTube ve App Store da aynı dönemden bu yana para kazanma işlerini askıya aldı. Spotify, PayPal ve Netflix gibi çevrimiçi hizmetler de bu bölge içerisinde çalışmalarını durdurdu. AMD, Intel ve LG gibi üreticiler, yeni elektronik veya bileşenlerin sevkiyatını ve sınırlı ofis ve fabrika faaliyetlerine ara verdi

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir