Android 11 ile uzun bir zamandır kullanılmayan uygulamaların izinlerini tamamen kaldırmaya yönelik bir karara varan Google, bu özelliği tüm akıllı cihazlara sunmayı amaçlıyor. 

Android 11 ile uzun bir zamandır kullanılmayan uygulamaların izinlerini kaldırmaya yönelik karar veren Google, kısa bir zaman içerisinde bu özelliği tüm Android cihazlar için sunmayı hedefliyor. Böylelikle uzun bir zamandır kullanılmaya uygulamalar artık kritik görevlere erişmek için tekrar izin almak durumunda kalacak. 

Kullanılmayan uygulamaların izinlerini kaldırma tüm cihazlar için geliyor

Temel olarak değerlendirildiğinde uzun bir zamandır kullanmadığını bir uygulamanın mikrofon, kamera ve depolama gibi alanlara erişim sağlaması için herhangi bir neden yoktur. Yani otomatik bir şekilde sıfırlama özelliği tartışmaya açık olmayan bir gizlilik özelliği olarak nitelendirilebilir. Google, yapmış olduğu resmi açıklama ile beraber bu özelliğin Android 6.0 ve daha yeni sürümleri çalıştıran tüm cihazlarda kullanılabilir şekle geleceğinin bilgisini verdi. Söz konusu bu özelliğin diğer akıllı cihazlarda yayılması ise Aralık 2021’de sunulacak. 

“Android 11 ile izinleri otomatik sıfırlama özelliğini duyurduk. Bu özellik, uygulama birkaç ay boyunca kullanılmazsa, uygulamanın çalışma izinlerini otomatik olarak sıfırlayarak kullanıcı gizliliğinin korunmasına yardımcı olur. Aralık 2021’den itibaren bunu milyarlarca cihaza daha genişletiyoruz. Bu özellik Android 6.0 (API 23) veya sonraki sürümleri çalıştıran Google Play hizmetlerine sahip cihazlarda otomatik olarak etkinleştirilecek. Bu özellik Android 11 (API 30) ceya sonraki sürümleri hedefleyen uygulamalar için varsayılan olarak etkinleştirilecek. Kullanıcılar API 23 ila API 29 düzeylerini hedefleyen uygulamalar için otomatik izin sıfırlamayı manuel olarak etkinleştirebilir.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir