Bu zamana kadar sır olarak değerlendirilen Google’ın işletim sistemi projesi Fuchsia artık sır olmaktan çıktı. Üzerinde uzun süredir çalışılan ve kendi markasına ait olan Fuchsia adlı işletim sistemi projesi nihayet resmiyet kazandı. Daha önce Fuchsia’yı açık kaynak yapısına bağlı bir sistem üzerinden birkaç kez görmüştük. Söz konusu Google’ın işletim sistemi projesi aslında gizli bir proje olmasa da bugüne kadar pek fazla adından söz edilmemişti. Bu işletim sistemi projesi Google’un bu konuda üçüncü girişimi olarak değerlendiriliyor. Aradan geçen uzun bir süre sonra, teknoloji devi Google, I/O 2019 etkinliğinde Google’ın üst düzey yöneticisi Fuchsia adlı işletim sistemi projesinin varlığı ve hedefi hakkında açık bir şekilde konuşma yaptı. Üstelik bu yönetici, Fuchsia’nın gelecek yıllar içerisinde yerini alacağı iddia edilen Android ve Chrome OS’i yönetiminde yer alan kişiden başkası da değildi. 

4 1557481376

Google çalışma alanlarını genişleterek şimdilerde kendi markasına özel bir işletim sistemi üzerinde çalıştığının açık bir şekilde sinyallerini verdi. Söz konusu işletim sistemi projesi Fushsia, geçmişi geride bırakan ve mevcut sistemi daha da genişleten bir sistem üzerine kurulacağının bilgileri verildi. Şu an çalışma aşamasında olan Google işletim sistemi Android ve Chrome OS’dan çok daha farklı bir sistem üzerine kurulmuş olarak daha önce yine Google tarafından geliştirilmiş olan, Zircon adlı yepyeni bir çekirdeğe sahip olacak. Bununla da yetinmeyen işletim sistemi Android ve Chrome OS’in kullanıldığı alandan daha farklı olarak birçok cihazda çalışabilecek bir sistemi üzerine kurulacak.

Google’dan yeni işletim sistemi 

Teknoloji devi Google’ın, Android ve Chrome OS üzerinde çalışan ve bu alandan sorumlu olan kıdemli başkan yardımcısı Hiroshi Lockheimer, Vegecast adlı podcast ile yaptığı röportajda söz konusu bu işletim sisteminin varlığını resmi olarak doğrulamış oldu. Lockheimer, bu çalışmalarını işletim sistemi açısından seviyeyi daha da yükseğe çıkarmak amacıyla hareket ettiklerini açıkladı. Konuyu diğer bir şekilde değerlendirmek gerekirse Fushsia, tamamen baştan tasarlanacak olan, ancak Google’ın Android ve Chrome sistemleri üzerinden öğrendikleri detaylar ile hareket edeceklerinin bilgisini verdi. 

5 1557481391

Bunların yanı sıra aynı zamanda yönetici olan kişi, üzerinde çalıştıkları işletim sisteminin farklı cihazlar ile de çalışıp çalışmadıklarını test edecek bir deney olduğunun da altını çizdi. Şu an için Android işletim sisteminin halen yüklü olduğu akıllı cihazlarda bu deneye dahil olacaklar. Elde edilen bu bilgilere rağmen Lockheimer, deneye dahil olan cihazlar hakkında kesin bir konuşma yapmadı. Buna karşılık ise nesnelerin internetinin ilgi alanlarından biri olarak da kaydetmekten geri kalmadı. Lockheimer tarafından yapılan açıklardan anladığımız kadarıyla Google’ın üzerinde çalıştığı Fuchsia diğer platformlarda yönetilecek bir şekilde tasarlanmamıştır. Projenin kapsamı tahmin ettiğimizden çok daha farklı bir şekilde tasarlanacak gibi gözüküyor. Açıklamalarda bulunan yönetici farklı işletim sistemlerinin diğerlerine göre çok daha farklı bir sistem sahip olduklarını ve özelliklerinin de farklı olduğunu dile getiriyor. Bu sayede de Fushsia adlı işletim sisteminin oldukça güçlü bir sistem olacağın düşünüyoruz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir