Google akıllı telefonlardan bilgisayardaki masaüstü kullanımlarına kadar kullanıcılar hakkında çok fazla veriye sahip olduğundan dolayı Gmail ve Google hesapları sürekli tehdit altındadır. Gizlilik ve güvenlik ayarları doğru şekilde yapılandırılmamış hesaplara yönelik saldırılarda hesaplar ele geçirilebileceğinden dolayı kullanıcıların Google hesaplarının güvenliğini mutlaka doğru şekilde yapılandırılması gerekir. Google hesabının hacklenmesinin 8 farklı yoluna göz atarak bu yollara karşı önleminizi alabilir, Google hesabınızın güvenliğini artırabilirsiniz.

Google hesabınızın hacklenmesini önlemenin 5 yolu

Birçok kişi Gmail’i birincil e-posta hesabı olarak kullandığından, bilgisayar korsanları Google hesaplarını hedefler. Google hesabının kişinin bankasına, e-cüzdanlarına ve çevrimiçi alışveriş hesaplarına ait bilgilere sahip olması, saldırıların ciddi mağduriyetler yaratmasına neden olabilmektedir.

Kimlik Avı E-postaları

E posta üzerinden gelen bu saldırılarda farklı ve kurumsal şirketler üzerinden mail gönderildiği belirtilir ve kullanıcılar böylelikle riske dikkat etmeyerek bağlantılara ve mail içerisindeki çeşitli yönlendirmelere tıklayabilmektedir. Bu tür durumda ise mail hesabı üzerinden Google hesabı kolayca ele geçirilebilir.

Otomatik şifre kırma

Şifre kırmak için çeşitli programlar kullanılır ve özellikle standart basit şifreler kullanılırsa bu programlar hesaba ait şifreleri kolayca tanımlanabilmektedir. Bu nedenle yaygın olarak kullanılan parolalar yerine tahmin etmesi ve kırılması zor parolaları kullanarak otomatik şifre kırma programlarının saldırılarından kendinizi kurtarabilirsiniz.

Şifre tahmin etme

Kullanıcılar şifre belirlerken genellikle hatırlayabileceğiniz şifreleri kullanmayı tercih eder. Doğum günleri, önemli tarihler, tutulan takımlar gibi bilgiler ile hazırlanan şifreler diğer kişiler tarafından tahmin edilebilir şifreler olduğundan dolayı özellikle yakın çevrenin Google hesabı ele geçirilmesini önlemek adına şifre tahmin etme konusunda işleri zorlaştırmanız gerekir.

Tek, özel şifre kullanmama

Çoğu kullanıcı farkında olmasa da Google hesabı için mutlaka özel şifrenin kullanılması gerekir. Google hesabında kullanılan şifrenin farklı site ve sosyal ağlarda kullanılması halinde şifrenin açığa çıkma riski vardır. Şifrenin kullanıldığı sitelerde özel saldırı ile tüm veri tabanı ele geçirildiğinde kullanıcıların mail adresi ile birlikte kullandığı şifre de ortaya çıkar. Saldırganlar bu mail ve parolaları Google hesapları üzerinde deneyerek tek tek hesapları ele geçirme imkanına sahip olur. Bu nedenle risk almamak adına Google hesabında mutlaka özel, tek şifre kullanılmalıdır.

Keylogger

Bilgisayarda zararlı yazılımlar varsa tüm klavye ve fare hareketleri otomatik şekilde uzak sunucuya gönderilmektedir. Keylogger olarak adlandırılan bu programlara sahip bilgisayarda Google hesabınız ile oturum açtığınız anda hesabınız risk altına girecektir. Bu nedenle güvenli olmayan bilgisayarlarda kesinlikle oturum açmamalısınız.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir