Google’ın yapay zekası Google Gemini kullanıcıların her komutlarına uygun bir yanıt bulmaya çalışıyor. Ancak sorulan bir soruya yanıt vermemesi, yapay zekayı gündeme taşıdı. İşte o soru…

Google, geliştirdiği yapay zeka destekli sohbet robotu Google Gemini ile popülerliğini arttırıyor. Pek çok işlevi yerine getirebilen araç, zamandan tasarruf sağladığı gibi pek çok karmaşık işlemi de basit bir hale getiriyor. Bu nedenle daha fazla modelde yer almaya başlayan Google Gemini kullanıcılar zaman zaman botun sınırlarını da zorluyor. Türkiye’de geçtiğimiz günlerde gündeme gelen sorguların bir benzer durumu yurtdışında da ilgi çekince Google açıklama yapmak durumunda kaldı.

Google Gemini’ye Siyaset Yasak

Teknoloji şirketlerinin, sosyal medyanın ve araçların seçim sonuçlarına manipüle ettiğine yönelik pek çok bilgi bugüne kadar gündeme gelmişti. Google Gemini de bu duruma alet olmamak adına geliştiriciler tarafından yasaklanmış durumda. Seçimlerin ve siyasetle ilgili benzer durumlara sonuç vermeyen Gemini, Google’ın getirdiği yasak nedeniyle bu soruları es geçmek zorunda kalıyor.

Google Gemini Bu Soruyu Yanıtsız Bıraktı!
Google Gemini Bu Soruyu Yanıtsız Bıraktı!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Google,  şirket politikaları gereği yapay zekadan seçim ve seçim sonuçlarına yönelik bilgi alınamayacağını söyledi. Bu haberlerin ardından benzer sorgulamaları pek ok kullanıcı yapay zekâya yöneltti. Ancak nasıl sorulursa sorulsun Gemini bu istemlere “Bu soruya nasıl yanıt vereceğimi hâlâ öğreniyorum. Bu arada Google Arama’yı deneyebilirsiniz.” diyerek yanıt verdi.

Aynı sorunun yöneltildiği Microsoft Copilot’ta ise yanıt şöyle oldu;

Türkiye’deki 2024 yerel seçim sonuçlarına dair kesin bir şey söylemek mümkün değil, ancak çeşitli kamuoyu yoklamaları ve anketler mevcut. Örneğin, bazı anketlerde AK Parti’nin önde olduğu görülürken, diğerlerinde CHP’nin önde olduğu belirtiliyor. Seçim sonuçlarını etkileyebilecek birçok faktör var ve sonuçlar halkın oylarıyla belirlenecek. Seçim gününe kadar kamuoyu eğilimlerinde değişiklikler olabilir ve sonuçlar bu eğilimlere göre şekillenecektir. Seçimlerle ilgili en güncel bilgileri ve tahminleri takip etmek için güvenilir haber kaynaklarına ve anket sonuçlarına bakmak faydalı olacaktır.

Bu iki farklı sonuç Google ve Microsoft’un politikalarında nasıl farklı amaçlar taşıdığını da net bir şekilde ortaya koydu.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir