Google Authenticator, 2FA kodlarını senkronize etmeye başlayacağını duyurdu. Uzun süredir beklenen bu özellik kullanıcıları sevindirdi.  Bu yeni senkronizasyon sayesinde kullanılan kaybolan veya çalınan cihazlarına daha kolay ulaşılabilecek.

Google Authenticator, kullanıcılar tarafından uzun bir süredir beklenen 2FA kodlarını senkronize etme özelliğini sonunda ekliyor.Bu yeni özellik sayesinde artık iki faktörlü kimlik doğrulama kodları Google hesaplarıyla senkronize etmek mümkün olacak. Böylece yeni bir telefon kurulduğunda, Google hesabına giriş yapılması ile birlikte Authenticator kendi kurulum sürecini gerçekleştirecek ve hazır hale gelecek.

Google Authenticator, 2FA kodlarını senkronize etmeye başlıyor
Google Authenticator, 2FA Kodlarını Senkronize Edecek

Google Authenticator Kullanıcıları Rahatlatacak Yeni Bir Özellik Getirdi

Telefonun kaybolması veya çalınması durumunda, başka cihazlardan hesaplara giriş yapamamak kullanıcılar tarafından endişe duyulan bir konudur. Bu senkronizasyon sayesinde, bu endişe ortadan kalkacak. Bulut senkronizasyonu, Authy gibi diğer iki faktörlü doğrulama araçlarında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat Google, 2010 senesinde piyasaya sürdüğü  Authenticator’a bu özelliği getirmek konusunda epey  geç kalmıştı. 

Google çalışanlarından Christiaan Brand yazmış olduğu blog yazısında seneler içinde Authenticator ile aldıkları geri bildirimlere değinerek şu açıklamalarda bulundu:

Kullanıcılardan yıllar boyunca aldığımız önemli bir geri bildirim, Google Authenticator yüklü kayıp veya çalınan cihazlarla başa çıkma karmaşıklığıydı. Authenticator’daki tek seferlik kodlar yalnızca tek bir cihazda saklandığından, bu cihazın kaybedilmesi kullanıcıların Authenticator ile 2FA kullanarak kurdukları herhangi bir hizmete giriş yapma yeteneklerini de kaybetmelerine neden oluyordu.

Brand yeni güncelleme ile yaşanılan sorunların ortadan kalkacağını vurguladı. Kullanıcılar için daha güvenli bir uygulama sunan güncelleme hakkında ise şu açıklamaları dile getirdi:

Bu güncellemeyle, tek seferlik kodları kullanıcıların Google hesaplarında güvenli bir şekilde saklayarak daha dayanıklı hâle getiren bir çözüm sunuyoruz. Bu değişiklik, kullanıcıların kilitlenmeden daha iyi korunduğu ve hizmetlerin kullanıcıların erişimlerini sürdürebileceğine güvenebileceği anlamına gelir, bu da hem kolaylık hem de güvenlik açısından artış sağlar.

Google Authenticator’ta 2FA Kodları Nasıl Etkinleştirilir?

İki faktörlü kodlar için bulut senkronizasyonunu etkinleştirmek için yapmanız gereken oldukça basittir. İlk olarak, Android ve iOS için Authenticator uygulamasını en son sürümüne güncellemeniz gerekmektedir.Ayrıca Google, bu yeni özelliğe dair pek çok detayın yer aldığı bir destek sayfasına da sahiptir. Google Authenticator içinde Google hesabınıza giriş yapmalısınız.Eğer giriş yaparsanız kodlarınız otomatik olarak yedeklenir ve yeni kullandığınız herhangi bir cihazda geri yüklenir.

Google Authenticator’ın bu yeni özelliği en çok BT çalışanlarını rahatlattı. BT çalışanlarına derin bir nefes aldıran en önemli adım ise tek kullanımlık kodların kullanımını kolaylaştırmak oldu. Authenticator ve benzeri uygulamalar, SMS kodlarından çok daha güvenli bir seçenektir.Birçok kullanıcı farkında olmasa da iOS bunu yerleşik olarak yapabiliyor. 

Google Authenticator, 2FA kodlarını senkronize etmeye başlıyor
Google Authenticator, 2FA Kodlarını Senkronize Edecek

Google Authenticator’ın Yeni Senkronizasyonu Kötü Niyetli Kullanıcılara Davetiye Çıkarıyor

Tek seferlik bulut senkronizasyonunun kullanımı Google hesaplarını, kötü niyetli kullanıcılar için cazip hale getirebilir. Bu kötü niyetli kullanıcılar eğer herhangi bir hesaba ulaşabilirlerse diğer hesaplara da kolayca ulaşabilirler.Google sözcüsü Kimberly Samra’nın bu konuda yaptığı açıklamaya göre, hesap senkronizasyonu tamamen isteğe bağlı olacak. 

Senkronizasyonu etkinleştirirseniz, Google’ın standart önlemlerini de etkinleştirmiş olacaksınız. Fakat Google bu önlemler dışında herhangi bir ek güvenlik önlemi sunmayacak. Kötü niyetli kullanıcıları uzak tutmak için Authy kullanabilirsiniz. Bu sayede iki faktörlü yedeklemeleri geri yüklemek daha kolay olacaktır. Authy ayrıca kullanıcılar için benzersiz bir parola ve bir hesapla kullanılacak birden fazla cihaza izin veren veya engelleyen bir anahtar sunmaktadır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir