Yapay zeka çalışmaları devam ederken kısa süre önce Android tarafında Google Asistan için Gemini dönüşümü de başlamış oldu. İnternet devi olan Google şirketi geçtiğimiz haftalarda özel bir Gemini Android uygulamasının tanıtımını yaptı.

Bu uygulama için Android telefon kullanıcılarına Google Asistan’dan Gemini’a geçme ve telefonlarında varsayılan yapay zeka yardımcısı yapma seçeneğini de tannımış oldu. Şimdilerde ise Google’ın ikili yapıyı bitirmek amacıyla Asistan’ı tamamen devre dışı bırakmaya ve onun yerine tek olarak Gemini’ı getirmeye çslıştığı ortaya çıktı.

Bu bağlam doğrultusunda artık Play Store’dan Google Asistan Android uygulaması indirildiğinde, Asistan yerine farklı bir uygulama simgesiyle birlikte Gemini de geliyor olacak. (Henüz bütün ülkeler için geçerli değil). Şu an da Asistan’a manuel olarak geri dönülebiliyor. Ancak bunun yakın zaman içerisinde kaldırılacağı ve yeni dönemde Asistan’ın tamamen yok olacağı düşünülüyor.

Yapay zeka çalışmaları devam ederken kısa süre önce Android tarafında Google Asistan için Gemini dönüşümü de başlamış oldu.

Gemini dün gece de gündeme gelmişti. Çünkü sistemlere güncelleme yapıldı. Güncellemeyi kaçıranlar için Türkiye’de aylık 720 TL’ye alınabilen Gemini Advanced paketinin aboneleri artık Python kod parçacıklarını doğrudan Gemini’ın kullanıcı arayüzünde düzenleyebilir hale geldi. Test için hızlıca çalıştırabiliyor olması da dikkat çekici. Özellikle kod üzerinde denemeler yapılmasına, değişikliklerin çıktıyı nasıl etkilediğini görülmesine ve kodun amaçlandığı gibi çalıştığını doğrulanmasına olanak tanıyor.

Harika güncelleme hakkında şirket şu açıklamayı yapıyor: “Bu kodlama yetenekleri ile özellikle iki farklı durum için oldukça faydalı olacaktır; Öğrenme ve Doğrulama durumlarında. Örnek verecek olursak, öğrenciler değişikliklerin çıktıları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak için Gemini’ın kod örnekleriyle oynayabilir durumda olacak. Etkileşimli öğrenme deneyimiyle kodlama kavramlarını daha etkili bir şekilde anlamlandırmaya yardımcı olabilir.

Yapay Zekada Google, OpenAI Geçebilecek mi?

Geliştiriciler ise bu yapılan sistem sayesinde Gemini tarafından üretilen kodların doğru çalışıp çalışmadığını sistemlerine aktarmadan önce hızlıca kontrol edebilme imkanı buluyor. Kullanıcılara zaman kazandırıyor. Kullanılan kodun işlevsel olmasını da sağlıyor.”

Geçtiğimiz hafta da Gemini 1.5 sürümü duyurulmuştu. Google’ın yeni nesil yapay zeka modeli olan Gemini 1.5, kısa süre önce resmi olarak tanıtılmış olan Gemini’ın (Yine kendi içinde farklı sürümleri vardı.) çok çabuk gelen yeni sürümü ve şu an sadece geliştiriciler ile kurumsal kullanıcılar tarafından denenebiliyor olduğunu belirtelim.

Yapay zeka çalışmaları devam ederken kısa süre önce Android tarafında Google Asistan için Gemini dönüşümü de başlamış oldu.

Yeni sistem için çıkışı daha sonra tüm kullanıcılar için yapacağını belirten Google, hazırlanan 1.5 sürümüyle çok ama çok daha geniş kapsamlı bir üretken yapay zeka deneyimi vadetmekte. Hatta vadetmekle de kalmayıp çıktı demek yerinde olur. Ayrıca cevap hızını hatırı sayılır oranda arttırdığını da söyleyelim.

1.5 sürümü yanında Gemini Ultra ile aynı seviyede olduğu söylenen 1.5 Pro’yu da hazırlamış olan Google, Gemini 1.5’in devasa bir bağlam penceresine sahip olduğunu söylüyor.  Bunu açacak olursak çok daha büyük sorguları işleyebildiğini ve aynı anda çok daha fazla bilgiye bakabildiği dile getiriyor. Özellikle sistemle yapılabileceklerin kapasitesini hatırı sayılır oranda arttırdıklarının altını çiziyor. Burada karşılaştırmak adına Gemini Pro için 32 bin OpenAI’ın GPT-4’ü için 128 bin, Gemini 1.5 sürümü içinse tam 1 milyon ‘tokens’ (OpenAI tokenlarını açıklarken 100 token ~= 75 kelime ya da 1.500 kelime ~= 2048 tokens gibi örnekler vererek) değeri açıklanıyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir