Google’ın arama motorunda varsayılan olmak için ödeme yaptığını hepimiz biliyorduk. Fakat varsayılan olma uğruna bir servet döktüğü yeni ortaya çıktı. Ödenen miktarın büyüklüğü yok artık dedirtti.

Google'ın varsayınlan arama motoru olmak için ödediği dev miktar

Google’ın varsayılan arama motoru olmak için ödediği fiyat dudak uçuklattı. Ödenilen paranın 2021 yılında toplam 26.3 milyar dolar olduğu ortaya çıktı. Bloomberg Law’ın yayınladığı habere göre Google’ın antitröst davası, milyarlarca dolarlık teknoloji şirketinin birden fazla tarayıcıda ve telefonlarda varsayılan arama motoru olma statüsünü korumak için bu ödemeyi yaptığı belirlendi. Adalet Bakanlığı’na göre Google, bu parayı ödeyerek pazarın diğer arama motorlarıyla olan rekabetinden kaçtığı yönünde. Ayrıca Bloomberg Law’ın söylediğine göre Google’ın kıdemli başkan yardımcısı ve arama başkanı Prabhakar Raghavan konuşmasında ödedikleri devasa büyüklükteki miktarı açıkladı.

Google Apple gibi şirketlere ödeme yapıyor

Prabhakar Raghavan, The New York Times’a yaptığı konuşmasında “Bir sonraki rekabet kurbanı olmamak konusunda güçlü bir his duyuyorum”dedi ve “İkinci sınıf olursak zaman ile önemsizleşiriz” diye ekeme yaptı. Google’ın en güçlü iki rakibinden birinin Amazon olduğunu belirtti ve Google’ın geliştirme ve araştırmayı durmaksızın artırarak Amazon dahil diğer şirketlerin ilerisinde olduğunu belirtti. Raghavan, Google’ın kullanım kolaylığı ve kalitesi ile en iyi arama motoru olmayı sürdürdüğünü ve kullanıcıların istedikleri takdirde DuckDuckGo veya Microsoft Bing gibi arama motorlarına geçebileceklerini söyledi.

Gençlerin Google’a taktığı lakap açıklandı. Raghavan konuşmasında Google’ın arama motorunun başındaki ismin gençlerin Google için taktıkları lakabı açıkladığını söyledi. Gençlerin Google için “Büyükbaba Google” dedikleri ortaya çıktı.

Raghavan The Times’a yaptığı konuşmasında “Ekibime sürekli hatırlattığım gibi, kimse her sabah uyanıp bir Google sorgusu yapmam gerekiyor demiyor” dedi ve insanların ihtiyaçlarına göre hizmetlere yöneldiklerini açıkladı.

Fakat Cuma günü yayınlanan dahili e posta zincirinin bir kopyasında Android Platform ortaklıkları başkan yardımcısı Jim Kolotouros “Chrome, Google arama hizmetini sunmak için var ve kullanıcı tarafından ayarlanacak şekilde düzenlendiği için bunu yapamıyorsa, Chrome kullanan kullanıcıların değeri benim için düşer.” diyordu. Ayrıca daha önceki raporlarda belirtilen verilere göre Google’ın yaptığı ödemelerin Apple’ın yıllık faaliyet karının %14 ila %16 sını oluşturuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir