iOS’ın cihaz pilinin maksimum kapasitesini gösteren Pil Sağlığı özelliği ile ilgili Android‘de şu an için piyasada bir muadili bulunmuyor. Ancak Android 14 ile beraber bu durum değişecekmiş gibi görünüyor. Gazeteci Mishaal Rahman’ın yapmış olduğu paylaşıma göre, yeni Android’in beta sürümleri içerisinde pil yönetimi API’ları bulunuyor.

Bu API’lardan ikisinin açık olduğu, bunların şarj döngüsü sayısıyla ilgili ve şarj durumu konusunda bilgi verdiği belirtildi. Kalanların ise cihazın üretim tarihi ve ilk kullanım tarihi ayrıca da şarj politikası ve sağlık durumu hakkındaki sistem API’ları olduğu söyleniyor. 

Rahman’ın aktardığı bilgilere göre, Pil İstatistikleri iznine sahip olan uygulamalar, bu sistem API’larını çağırabilmek için geliştirildi. Ancak, bu özellik şu anda yalnızca Pixel serisi telefonlarda kullanılabilen Android 14 Beta 2 ve daha yeni sürümlerinde mevcut durumda bulunuyor.

Narek adlı bir geliştiricinin paylaştığı bilgilere göre, Batt adında yeni bir uygulama geliştirildi ve bu uygulama yeni API’ları kullanıyor. Batt uygulaması, cihazın pil sağlığını ve şarj döngülerini göstermektedir. Bu uygulama, Android 14 yüklü cihaz sahipleri için GitLab üzerinden indirilebilir.

Ancak bu uygulamada paylaşılan bilgilerin doğruluğundan tamamen emin olmak yanlış olur. Zira uygulama API’ların getirmiş olduğu bilgileri paylaşıyor ve bu istatistikler şarj devresinin takibi sonucunda elde edilmiş oluyor. Buna ek olarak, özelliğin HAL tarafından desteklenmiş olup olmadığı da uygulamanın çalışması konusundaki kriterlerden biri.

Google 2023'te Android 14'e uydu bağlantısı ekleyecek

Android 14 ne zaman dağıtıma çıkacak?

Google Android 14’te pil sağlığını gösterecek olan bir özellik veya yerel bir uygulama sunduğu takdirde Batt gibi uygulamalara ihtiyaç olmayacağını belirtmek gerekiyor. Google’dan böyle bir hamle gelip gelmeyeceği önümüzdeki haftalar içerisinde anlaşılacak gibi duruyor. Yeni sürümün de selefi gibi Ağustos ayında dağıtıma çıkması sürpriz olarak karşımıza çıkmayacaktır.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir