Teknoloji devi Google, insanların telefonlarıyla konuşmasına ve konuşabilen bir yapay zeka botuyla İngilizce pratik yapmasına olanak tanıyan bir özellikle dinleme becerilerini test etmeye başladı. Şirket, konuşma pratiği deneyimini ilk olarak Ekim 2023’te kullanıma açmıştı. Başlangıç olarak bu özellik yalnızca konuşulan cümleler hakkında geri bildirim sağlamaktaydı. Fakat artık kullanıcılar öğrendikleri dilde devam eden konuşmaları yapma pratiği elde edebilecek.

TechCrunch adlı kaynağın haberine göre, bu özellik hâlihazırda Kolombiya, Arjantin,  Hindistan, Meksika, Venezuela ve Endonezya’daki Search Labs kullanıcıları için mevcutta bulunuyor. ‘Search Labs’’in Google’ın potansiyel yeni Arama özelliklerini test ettiği korumalı alan olduğunu hatırlatalım. Fakat bu özellik bir Android cihazda Google üzerinden İngilizceden İngilizceye çeviri yapıldığında da ortaya çıkabiliyor.

Geri bildirimlerde ve konuşma pratiği özellikleri şimdilik yalnızca İngilizce olarak sunuluyor. Firma, 2023 tarihli bir blog yazısında Arama’nın “dil öğrenenler için değerli bir araç” olduğunu çünkü çevirileri ve tanımları alabileceklerini ve aynı zamanda kelime arayabileceklerini belirtmişti.

Teknoloji devi Google, insanların telefonlarıyla konuşmasına ve konuşabilen bir yapay zeka botuyla İngilizce pratik yapmasına olanak tanıyan bir özellikle dinleme becerilerini test etmeye başladı.

Google’ın Babbel, Duolingo, Pimsleur veya diğer dil öğrenme uygulamaları gibi öğrencileri seviyelendiren bir müfredatı veya sistemi bulunmamakta. Bir konuşma pratiği başlattığında Google, bunun öğrencilerin sadece pratik yapmakla kalmayıp aynı zamanda bir konuşma bağlamında kullanılacak en iyi kelimeleri veya çekimleri bulmalarına da yardımcı olduğunu söylemişti. Google şirketi yıllardır bir çeviri özelliğine sahip olsa da yapay zeka modellerinin anladığı dillerin sayısını da arttırmayı hedefliyor.

Google AI Destekli Dil Öğrenimine Yardımcı Olan İlk Şirket Değil

AI destekli dil öğrenimi yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmıyor. Tahminen  en popüler dil öğrenme uygulaması olan Duolingo, 2016 yılında bir yapay zeka sohbet robotunu bünyesine ekledi ve 2023’te GPT-4’ü de entegre etmişti. Bir diğer çevrimiçi dil öğrenme platformu olan Memrise, Discord’da insanların sohbet ederken dil öğrenmesine olanak tanıyan GPT-3 tabanlı bir sohbet robotu uygulamasını devreye soktu. Başka dil öğrenme platformları da konuşma pratiği sunmakta. Örnek verecek olursak; Pimsleur, kullanıcılardan uygulamayla bir konuşma yapmalarını istiyor ve insanları sorulara hedef dillerinde yanıt vermeye teşvik etmekte.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir