iOS’ta keşfedilen ilk trojan olarak dünyanın gündeminde yer alan GoldPickaxe nedir? GoldPickaxe neleri etkiliyor ve tehlikeleri neler? İşte tüm detaylar.

Android işletim sistemine sahip cihazlarda trojan ve benzer güvenlik tehditleri yaygın bir şekilde görülebiliyor. Ancak iOS yıllardan beri tüm bunlardan uzak kalmayı başaran bir işletim sistemi olarak dikkat çekmişti. Ancak tüm bunlara rağmen ilk iOS trojanı olarak GoldPickaxe adı verilen bir zararlı listelere girmeyi başardı. Yeni keşfedilen GoldPickaxe, iOS cihazlarla sınırlı kalmadığı gibi Android cephesinde de görülmeye başlandı.

GoldPickaxe Cihazlarda Neler Yapıyor?

GoldPickaxe cihazlara bulaştıktan sonra kullanıcı verilerine odaklanıyor. Biyometrik bilgilere odaklandığı açıklanan Trojan, fotoğraf ve SMS’ler üzerinden bilgileri alıyor ve kullanıcıların web etkinliğini takip etmeye başlıyor. Kullanıcıları bilgilerini ele geçiren GoldPickaxe, bankacılık bilgileri gibi önemli verileri de ele geçirilmesini sağlıyor.  

GoldPickaxe için önemli bir detay da trojanın geçirdiği evrimsel süreç. Öyle ki 2023 Haziran ayında cihazlarda ilk olarak GoldDigger adıyla yer alan yazılım Eylül aylarında GoldDiggerPlus ve GoldKefu olarak yer aldı. bu türler sadece Android’i hedeflerken 2023 Ekim ayında GoldPickaxe adıyla hem Android hem de iOS’u hedefledi.

GoldPickaxe Nedir? GoldPickaxe Neden Tehlikeli?
GoldPickaxe Nedir? GoldPickaxe Neden Tehlikeli?

Android sistemlerde çok daha etkin çalışan zararlı yazılım iOS’ta kısıtlamalar nedeniyle bu kadar etkinliği yapamıyor. Güvenlik uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda SMS’e erişmek, dosya sisteminde gezinmek, ekranda tıklamalar yapmak, bulaştığı cihazın albümünden en son 100 fotoğrafı yüklemek için Android’de komutlar çalıştırmak, ek paketler indirip yüklemek ve sahte bildirimler sunmak gibi büyük tehlikeli işlevlere sahip.

GoldPickaxe Hangi Ülkelerde Görüldü?

GoldPickaxe şu anda küresel olarak yayılım göstermedi. Güvenlik şirketleri tarafından yapılan açıklamalarda GoldPickaxe adlı zararlı yazılımın Vietnam ve Tayland gibi bölgelerde görüldüğü ifade edildi. Çıkış noktasında ise iOS’ta dağıtılan TestFlight beta testi olarak gösteriliyor.

GoldPickaxe’e Karşı Nasıl Önlem Alınabilir?

iOS cephesinde konuyla ilgili güncelleme yapılmış durumda. iOS 17.3 güncellemesini alarak güvenlik noktasında önlem alabilirsiniz. Android cephesinde ise ilgili yazılımın Google Play Protect’in kullanılmasının önlem olacağı ifade edilmiş durumda. Cihazlarınızı güncelleme kontrolü yaparak ya da Android modellerde Protect kurarak korumaya alabilirsiniz.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir